טיול שנתי שכבת י”א by vered zehavi - Illustrated by ורד זהבי - Ourboox.com
This free e-book was created with
Ourboox.com

Create your own amazing e-book!
It's simple and free.

Start now

טיול שנתי שכבת י”א

by

Artwork: ורד זהבי

  • Joined Jan 2018
  • Published Books 1

נַחַל פֶּרֶס (בערבית: “וואדי פארש“) הוא נחל אכזב בצפון מזרח הנגב. אורכו כ-17 ק”מ והוא זורם בכיוון דרום מזרח במקביל ומצפון למעלה תמר (כביש 25). תחילתו בבקעת צבאים כ-3 ק”מ ממזרח לצומת צפית, ובסופו הוא נשפך לנחל תמר כקילומטר וחצי מזרחית לצומת הערבה.

נהוג לחשוב כי הנחל קרוי על שם העוף הדורס פרס, אולם מקור שמו הוא במילה “פארש” בערבית או “אלפארס” שמשמעותה מרבד, מזרן או מיטה, הוא עמק פרוש וסגור, המתאים לרעיית גמלים. כמו כן הנחל הוא דרך רומית עתיקה שחיברה בין רפיח לעיר המקראית צוער.

בחלקו המזרחי הנחל זורם בתוך קניון ובו גבים. באזור מעלה פרס, לפני המפגש עם נחל תמר, ישנו מפל גבוה של כ-50 מטרים.

לנחל פרס ישנו יובל אחד – נחל תחמס שמקורו במצד תמר, והוא נפגש עמו למרגלות הר צורים.

נחל פרס הוא אחד מהנחלים היכולים להוות את גבולו הדרומי של מדבר יהודה אל מול גבולו הצפוני של הנגב. הנחל מתחתר בחלקו הדרומי של מישור עמיעז, ויש הסוברים כי בשל כך הנחל מסמן את גבולו הדרומי של מדבר יהודה, אחרים יטענו כי נחל חימר הוא דווקא הגבול הדרומי של מדבר יהודה.

בשנת 2007 התרחש אסון בצוקי הנחל, עת רכב שטח ובו 5 מטיילים, הדרדר מהמצוק ונפל לתהום. ארבעה מהמטיילים נהרגו, והחמישי היה תקוע ברכב שעות עד שכוחות החילוץ הצליחו למצוא אותו.

2
טיול שנתי שכבת י”א by vered zehavi - Illustrated by ורד זהבי - Ourboox.com

דרך השלום הוא נתיב טיול בצפון הערבה, המוליך לאורך גבול ישראל עם ירדן, מהיישוב עידן בצפון דרך מושב חצבה ועד לעין יהב בדרום.

אורכה של הדרך הוא כ-25 ק”מ, היא סלולה ומתאימה לכל סוגי הרכב. חלק מהדרך עובר סמוך לאפיק הזרימה של נחל הערבה, אך רובה חוצה את בתרונות החוואר שממערב לו. לאורך הדרך שוכנים מספר מאגרי מים, שהגדול שבהם הוא מאגר חצבה השוכן צפונית-מזרחית ליישוב חצבה, ולו קיבולת של 1.8 ממ”ע. מימיו מזינים את מאגרי עידן ונאות שמרים שמצפון לו, ומאגר נוסף באזור הוא מאגר נקרות השוכן מערבית לעין יהב. עוד שוכנים לאורך הדרך שני מצפורים הצופים מזרחה לעבר עמק הערבה והרי אדום – מצפור השלום ומצפה חופירה, שממנו נשקף נוף גם לכיוון החממות של עין יהב שממערב לו. לאורך הדרך הוכשרו מספר חניונים וחלקה עובר דרך מטעי דקלים.

4
טיול שנתי שכבת י”א by vered zehavi - Illustrated by ורד זהבי - Ourboox.com

חֲצֵבָה הוא מושב עובדים בערבה השייך למועצה אזורית הערבה התיכונה. השם חצבה בא ממילה יוונית איסיבון המוזכר בכתובת ייונית מהמאה השישית. היישוב הוקם לראשונה בשנת 1965 כהיאחזות נח”ל ולאחר אזרוחו היה למושב שיתופי. בסוף שנת1971 הפך המושב למושב עובדים, ובתחילת 1972 מיקומו השתנה מעט: המיקום המקורי היה בצמוד לכביש הערבה והמיקום החדש והנוכחי נקבע כ־4 ק”מ מזרחית לכביש, בסמוך לגבול עם ירדן.

היישוב נקרא על שם “עין חצב“, שמו הערבי של האתר. רוב תושבי המושב מתפרנסים מחקלאות, חלק נכבד ממנה לייצוא, וכן מבתי אירוח כפריים. החל משנת 1990 המושב אינו פועל במתכונת מושב עובדים קלאסית, כאשר כל חקלאי מנהל את משקו באופן עצמאי תוך שימוש במשאבים המשותפים, כגון השכרת ציוד חקלאי כבד. בשנות האלפיים נוספה למושב שכונת בנים ממשיכים, אשר חלקם עוסקים אף הם בחקלאות.

על שם חצבה קרויה שכבה גאולוגית ייחודית ואנדמית לערבה הישראלית. תצורת חצבה מתייחדת בגוון האדמדמם שלה, הניכר למרחוק.

6
טיול שנתי שכבת י”א by vered zehavi - Illustrated by ורד זהבי - Ourboox.com

נַחַל תָּמָר הוא נחל אכזב בצפון מזרח הנגב.

אורכו של נחל תמר הוא כ-15 קילומטר והוא זורם בכיוון דרום מזרח במקביל ומדרום למעלה תמר (כביש 25). תחילתו במצד תמר והוא מסתיים במפגש עם מניפת הסחף של נחל צין, ממערב לברכות האידוי של מפעלי ים המלח.

עד הגיעו לאזור בתרונות חוואר הלשון, זורם הנחל ברובו בתוך קניון צר ובסופו מספר מפלים שהגבוהים שבהם בגובה של 14 ו- 20 מטר. באמצע הנחל ישנו טנדר נטוש התקוע בין שני המצוקים המהווים את הקניון. וכן בסופו עוד רכב ישן.

מסלול ההליכה בנחל תמר אינו מעגלי ואורך כשעה. הוא מהווה אטרקציה תיירותית בשל שילוב ירידה בחבלים, בסולמות מתכת ובמדרגות ברזל במעברים ובנקיקים רבים לאורך המסלול. המסלול ברובו מוצל, למעט הירידה לקניון, והיציאה בסופו.

8
טיול שנתי שכבת י”א by vered zehavi - Illustrated by ורד זהבי - Ourboox.com

נַחַל דָּוִד הוא נחל הזורם בשמורת עין גדי שבמדבר יהודה. שמו של נחל דוד על שם דוד המלך אשר ברח מפני שאול בין היתר גם לאזור עין גדי בו זורם הנחל: “וַיַּעַל דָּוִד, מִשָּׁם; וַיֵּשֶׁב, בִּמְצָדוֹת עֵין-גֶּדִי” (שמואל א כ”ג, 29), “וַיְהִי, כַּאֲשֶׁר שָׁב שָׁאוּל, מֵאַחֲרֵי, פְּלִשְׁתִּים; וַיַּגִּדוּ לוֹ, לֵאמֹר, הִנֵּה דָוִד, בְּמִדְבַּר עֵין גֶּדִי” (שמואל א כ”ד, 1).

חלקו העליון והמזרחי של הנחל, סמוך לרוג’ום א-נקה, אכזב ורדוד. כמו כל נחלי מדבר יהודה, כשהוא נכנס לבמת השוליים המזרחיים, מתקרב למצוק ההעתקים ונכנס לשמורת עין גדי, הוא נשבר במפל ענק שגבהו 184 מטרים. בקטע זה מתחיל קטע הערוץ הקניוני, היפה והמגוון של הנחל. חלקו העליון של הקניון יבש תמיד מלבד בזמן הגשמים ולכן מכונה “הקניון היבש”. בחלק זה קיים מצוק ובתחתיתו גבים רבים המלאים מים גם בקיץ. סיומו של קטע ערוץ זה ב”מפל החלון” המזמן תצפית נאה אל ים המלח והרי מואב ומזווית מסוימת נראים שני צוקים אמתניים שסוגרים מעל התצפית, ומכאן שמו. כמו כן מצויים בקרבת הנחל עוד שני מעיינות איתנים: האחד הוא “מעיין שולמית” הנראה לעין בלא יותר מאשר זרזיף מים בינות לערימת קנים, בדרך העולה מערוץ נחל אל עבר המעיין השני והנודע יותר, הוא מעיין עין גדי.

בחלקו התחתון של הנחל זורמים מימיו כל השנה והוא פתוח לקהל הרחב בתשלום. “עין דוד” הוא המעיין העיקרי אשר מזין את הנחל במימיו. מקור המעיין הוא במי גשמים היורדים בהרי יהודה, מחלחלים למי התהום, זורמים מזרחה מתחת לפני הקרקע ובוקעים בראש מפלשולמית, המפל הראשון והגבוה ביותר (כ-22 מטרים) מתוך סדרה של ארבעה מפלים הזורמים כל ימות השנה בנחל.

“מפל דוד” שבנחל סגור למטיילים בשל סכנת אבנים מידרדרות. בשנת 2005 פגעה בצמחייתו הטרופית הייחודית של הנחל שריפה שנגרמה ככל הנראה על ידי מטיילים לא זהירים והביאה להשמדתו של כ-80% מהצומח בנחל.

צירוף המקום הגאוגרפי בבקע ים המלח, הנוף המצוקי ומקורות המים המתוקים, מאפשרים למגוון גדול של צמחייה ובעלי חיים האופייניים לאזורים גאוגרפיים שונים לחיות אלה בצד אלה. בביקור בנחל ניתן לראות יעלים נוביים ושפני סלע ממש בסמוך לשביל הטיול.

10
טיול שנתי שכבת י”א by vered zehavi - Illustrated by ורד זהבי - Ourboox.com

נַחַל עֲרוּגוֹת הוא נחל איתן המנקז נחלים רבים במרכז מדבר יהודה. אורכו כ-46 ק”מ ויובליו העליונים מתחילים ממזרח לגוש עציון והר חברון ושפכו של הנחל מצפון לעין גדי.

בניגוד לנחל דוד שהוא בעל אגן ניקוז קטן יחסית וזורם אף הוא בשמורת עין גדי, נחל ערוגות הוא נחל גדול בעל אגן ניקוז של יותר מ-230 קמ”ר. ראשיתו של הנחל באזור אפרת, מגדל עוז ובית-פג’אר, משם ממשיך הנחל מזרחה כ8 ק”מ עד שנכנס לרמת המדבר, באזור היישובתוקוע הפלסטיני, שם שובר הנחל לכיוון דרום-דרום-מזרח וממשיך במגמה זו עוד כ30 ק”מ, אוסף לאגן הניקוז שלו נחלים רבים עד לשלב בו הוא מגיע לבמת השוליים המזרחיים, שם הנחל סוטה ממש מזרחה, לכיוון ים-המלח והבקע הסורי אפריקני. בקטע זה הוא הופך לקניוניעוד יותר ובקילומטרים האחרונים שלו לפני ים המלח הוא נופל אל קניון עצום, שעמקו מעל 500 מטר וזורמים בו מי מעיינות כל השנה.

בערבית יש לנחל ערוגות שמות אחדים לפי הקיטועים הבאים:

חלקו העילי היורד מהר חברון אל רמת המדבר נקרא ואדי ג’חר (وادي جحر) שפירושו- “הנחל הנחבא בחורו”- זהו קטע קניוני עמוק ויפה ובו מערות שבהן שרידי פעילות של האדם הקדמון. חלקו התיכון, החוצה את רמת מדבר יהודה, נקרא ואדי אלע’ר (وادي الغر)-שפירושו “נחל מוליך השולל” או “הנחל התמים”. חלקו האחרון, העמוק והיפה ביותר בנחל נקרא ואדי אלעריג’ה (وادي العريجة) שפירושו “הנחל שסטה מדרכו”. שם זה הוא ‘שימור שם’ ונקבע על ידי ועדת השמות הממשלתית כנחל ערוגות.

הקטע האחרון והיפה בנחל מתחיל בנקיק צר ועמוק הנקטע במפל ענק (מפל ערוגות). בהמשך, לרגלי מפל ערוגות, נובע עין ערוגות ומשם ואילך הנחל הוא נחל איתן שלאורכו צומחת צמחיית מים עשירה- הכוללת עצי ערבה, צפצפת הפרת, קנה מצוי, עבקנה, סלוודורה פרסית,עצי שיזף מצוי ועוד. בחלקו האיתן של הנחל חיים עדרי יעלים, להקות גדולות של שפני סלע.

בקניון האחרון עובר מסלול טיול, שמתחיל מחניון השמורה עד ל”מפל הנסתר” ו”הבריכות העליונות” שבנחל. כמו כן, מתחברים אל הנחל שני מסלולים אתגריים שיורדים מההרים שמעל: מעלה בני המושבים מצפון ומעלה האיסיים מדרום.

12
טיול שנתי שכבת י”א by vered zehavi - Illustrated by ורד זהבי - Ourboox.com

שְִׁמוּרַת עֵין גֶּדי הוא שמם של מעייןשמורת טבע ועיר עתיקה השוכנים לחופו המערבי של ים המלח, בתחומי מדבר יהודה, על כביש 90, כקילומטר אחד צפונית לקיבוץ עין גדי.

השמורה משתרעת בשוליו המזרחיים של מדבר יהודה, על שפת ים המלח. השמורה ממוקמת בבקעת ים המלח, שהיא חלק מהשבר הסורי אפריקני.

האקלים באזור עין גדי מתאפיין בטמפרטורות גבוהות, במיעוט משקעים (כמות המשקעים השנתית הממוצעת היא רק כ-65 מ”מ) ובלחות נמוכה ביותר כתוצאה ממשטר הרוחות והטמפרטורות.

בשמורה מספר רב של מסלולים, ברמות קושי שונות, החל ממסלול משפחה וכלה במסלול למטיבי לכת. בין המסלולים נחל דוד עליון, נחל דוד תחתון, שביל צפית והקניון היבש. עליה מבית ספר שדה עין גדי להר ישי, עליה מתל גורן אל מעיין עין-גדי, ועוד. רשות הטבע והגנים מתחזקת את האתר.

14
טיול שנתי שכבת י”א by vered zehavi - Illustrated by ורד זהבי - Ourboox.com
This free e-book was created with
Ourboox.com

Create your own amazing e-book!
It's simple and free.

Start now

Ad Remove Ads [X]
Skip to content