ROBOTİK ÇALIŞMALAR by Sümeyye - Illustrated by Robotik Alan Ve Yapay Zeka - Ourboox.com
This free e-book was created with
Ourboox.com

Create your own amazing e-book!
It's simple and free.

Start now

ROBOTİK ÇALIŞMALAR

by

Artwork: Robotik Alan Ve Yapay Zeka

  • Joined Dec 2017
  • Published Books 4

ROBOT NEDİR ?
Robot;otonom olarak ya da önceden programlanmış görevleri yerine getirebilen elektro-mekanik cihazdır.Robotlar bir operatör nezaretinde çalışabildikleri gibi bir bilgisayar yazılımının kontrolüyle de çalışabilirler.Düşünülenin aksine robotların çoğu insana benzemezler.İnsan benzeri robotlar Android olarak adlandırılmaktadır.Bundan 30-40 yıl önce bilim-kurgu filmlerinde gördüğümüz Androidler günümüzde neredeyse gerçekleşmiştir.

2

İlgili resim

3

ROBOTİK NEDİR ?
Robotik kavramı; günlük yaşantımızda ya da endüstriyel alanda insanların kolayca yapamayacakları, yaparken sıkılacakları,güvenliklerini tehlikeye düşürecek işlerin yapılmasında kullanılan, günümüzde daha çok elektromekanik yapıya sahip makinaların tasarımı ve üretimi ile ilgilenen bilim dalını ifade etmektedir.

4

İlgili resim

5

Robotik Teknolojileri
“Uluslararası Robotik Federasyonu (International Federation of Robotics – IFR), 2013 – 2016 yılları arasında dünyada, toplam değeri 12,3 milyar Avro’yu aşan en az 95 bin yeni profesyonel robotunun satılacağını öngörmektedir. Federasyon, 2015’ten itibaren satış rakamlarında artış yaşanması, 2016 sonuna kadar da dünya çapında satılan robot sayısının 1,7 milyon olmasını beklemektedir. IFR’nin verilerine göre, dünya çapındaki robot sistemleri satışının yüzde 70’i Japonya, Çin, ABD, Kore ve Almanya’da gerçekleşmektedir.

6

amerikada yapay zeka örnekleri ile ilgili görsel sonucu

7

robotik ile ilgili görsel sonucu

8

DÜNYADA ROBOTİK ÇALIŞMALAR

IFR istatistiklerine göre dünyada 2013 sonu itibariyle 1.3 – 1.6 milyon civarında endüstriyel robot bulunmaktadır. Bu sayının 2017 sonuna kadar 1.95 milyona ulaşma- sı beklenmektedir. Yine IFR verilerine göre 2011 yılında dünya çapında endüstriyel robot pazarı USD8.5 milyar- lık bir hacme ulaşmıştır. Yazılım, çevre birimler, sistem mühendisliği ve hizmet kalemleri ile birlikte tüm robotik pazarının hacminin USD25.5 milyara ulaşmış olduğu he- saplanmaktadır.

9

Yapay Zeka
Yapay zeka basit bir ifade ile makine ve/veya yazılım tarafından sergilenen zihinsel süreç işletebilme kabiliyeti olarak tarif edilebilir. Yapay zeka araştırmalarının odağında makine ve/veya yazılımlar tarafından neden-sonuç ilişkisi kurmak, öğrenme, planlama, algılama ve tahmin yürütme kabiliyetlerinin geliştirilmesi bulunmaktadır. Bilim kurgu edebiyatı ve sinemasının yoğun olarak işlediği yapay zeka, günümüzde kişisel uygulamalar, ekonomi, savunma sistemleri, otomasyon ve üretim araçları gibi çok geniş bir alanda kullanılmaktadır.

10

İlgili resim

11

çin bayrağı ile ilgili görsel sonucu

ÇİN’DE YAPAY ZEKA ROBOT BALIK
Çin’in yapay zekâ teknolojisi alanında dünyanın ilerisinde bulunduğunu gösteriyor. Çinli bilim insanları, yapay zekâ alanında önemli projelere imza atıyor. Örneğin, su ve kanalizasyon boruları içindeki çatlak ve tıkanıklıkları bulmak için tasarlanan robot balığı sayabiliriz. Lanzhou Petrokimya Bilimleri Üniversitesi tarafından geliştirilen robot balık, sahip olduğu alıcılar vasıtasıyla borular içinde dolaşabilme yeteneğine sahip. Robot balığın boru sistemleri içinde dışardan anlaşılması mümkün olmayan sorunların tespiti başta olmak üzere, su kalitesi ölçümü, izleme ve arama gibi görevleri yerine getirmesi bekleniyor. Yapay zekâ donanımı da bulunan robot balık, karmaşık tasarımı ve ileri teknolojisiyle şimdiden birkaç ödül kazanmış durumda bulunuyor. Bilgisayar ya da cep telefonu aracılığıyla uzaktan kumanda edilebilen robot balığın maliyetinin 100 bin Yuan’ın (15 bin dolar) altında olduğu tahmin ediliyor.

12

çin robot balık ile ilgili görsel sonucu

13

İşte dünyanın en iyi 15 robotu! - Page 12

Ülke: Çin Robot adı: Phantom Üretici: DJI Boy (cm):35 (çapı) Ne yapabiliyor: Her yere girebilen ve herhangi bir kamera sistemine bağlanarak havadan fotoğraf çekebilen robot.

14

İNGİLTERE OTONOM ARAÇ VE DRONE’LARA YOĞUNLAŞACAK

İngiliz Bilim ve Teknoloji Kurulu’nun (İBTK) 21 Ekim 2016 tarihinde aralarında Başbakan’ın da bulunduğu bir grup üst düzey devlet yetkilisine yönelik robotik, otomasyon ve yapay zekâ konularını içeren bir mektup gönderdi. Tavsiye niteliğindeki mektup, hükûmete bu konularda yapılması gerekenleri aktarıyor ve bu fırsatlar ile sorunları paylaşıyor. İBTK öncelikle İngiltere’nin belirtilen bu üç alanda halihazırda iyi durumda olduğunu vurguluyor. Ülkenin otonom araçlar ve drone sahalarında fırsatlara yoğunlaştığını belirten İBTK, fiyatlar düştükçe yeni fırsat ve pazarların da ortaya çıkacağını düşünüyor. Mektupta İngiltere’nin endüstriyel robot üretim ve tasarımı konusunda geride kaldığı da itiraf ediliyor. Öte yandan, mektupta istihdam dikkat çeken bir nokta olarak karşımıza çıkıyor. İBTK robot ve yapay zekâ kullanımı sonucunda ulusal verimliliğin artacağını ifade ediyor.

15

İlgili resim

16

ingiltere'de robotik çalışmaları ile ilgili görsel sonucu

17

Honda çim biçme makinası, 0/100 km'ye 4 saniyede çıkıyor! - Page 11

Geçtiğimiz yıl 27 milyon 400 bin otomobil, motosiklet ve güç ürünü üreten Honda, VTR Firestorm motosikletinin 109 HP’lik 1000 cc motoruyla bir çim biçme makinesini 187,60 km/s’lik hıza ulaştırarak Guiness Dünya Rekoru kayıtlarına girdi.

18

KANADA’DA YAPAY ZEKAYA 125 MİLYON DOLARLIK FON

Kanada’da yapay zekâ ile en yeni gelişme, 30 Mart’ta Başbakan Justin Trudeau’un açıkladığı strateji oldu. Strateji kapsamında Kanada devleti bu yılın bütçesinde 125 milyon dolar tutarında yapay zekâ için fon ayırma kararı alındı. Ayrılan bu fon University of Alberta ile yapay zekâda uzmanlığı olan diğer merkezler arasında paylaştırılacak. University of Alberta’nın sitesinde yer alan açıklamaya göre, üniversite yapay zekâ araştırmalarında dünyada ikinci sırada bulunuyor. Stratejinin diğer parçaları arasında yapay zekâ odaklı start-up’ların sunacağı çözümlerin piyasaya sunulması ve bu çalışmaların daha da ilerletilmesi için endüstriyle işbirliğinin iyileştirilmesi gibi noktalar yer alıyor.

19

Japonya’da ilkokul ve liselerde bilgisayar programcılığı zorunlu ders olacak

Japonya öncelikle yaşlanan nüfus ve nitelikli işgücüyle ilgili çalışmalar yapıyor. Bunun için ise genç ve yetenekli insanları özel teşviklerle ülkeye çekmenin yollarını arıyor. Başbakan Shinzo Abe’nin bir açıklamasına göre, Japonya yabancı yetenekli profesyonellere ülkede daimî çalışma izni verilme süresinin kısaltılmasını planlıyor. Normalde bu tür bir izni elde etmek için beş yıl çalışma şartı aranırken, Abe’nin planı bu süreyi üç yıla çekmek. Zira, bu süre İngiltere’de üç yıl olarak belirlenmiş. Japonya’nın hedefi bu şekilde ekonomik kalkınmayı artırmak ve 2020 yılında GSMH’yı 5,5 trilyon dolara taşımak. Japonya’daki diğer bir hedef ise ülkenin mevcut nüfusunu teknoloji eğitimine yönlendirmek ve genç nüfusun niteliğini yükseltmek. Bu amaçla, yapay zekâ ve BT’ye yoğunlaşılması ve bilgisayar programlamayı ilkokul ve lisede zorunlu ders haline getirilmesi planlanıyor. Burada da, 2020 hedef olarak belirlenmiş.

20

İşte dünyanın en iyi 15 robotu! - Page 2

Ülke: Japonya Robot adı: Schaft Üretici: Google Boy (cm): 146 Ne yapabiliyor: Darpa Robot Yarışması galibi. El yetilerinin yerini almak için tasarlanmış insansı robot

21

Almanya: Endüstri 4.0’ın öncülerinden

Almanya özellikle endüstri 4.0 konusundaki çalışmalarıyla dijital dünyanın gündeminde bulunsa da, yapay zekâ alanındaki çalışmalarıyla da dikkat çekiyor. Örneğin, girişim sermayesi verilerini derleyen Asgard VC’ye göre, Şubat 2017 itibariyle Avrupa’da şu an 632 yapay zekâ start-up’ı bulunuyor ve bunların 81’i Almanya’da faaliyet gösteriyor. Öte yanda, Almanya Yapay Zekâ Araştırma Merkezi (DFKI), 1988’de kuruldu ve Kaiserslautern, Saarbrücken, Bremen’de araştırma tesisleri ve Berlin’de bir proje ofisi mevcut. DFKI, yapay zekâ kullanarak inovatif ticarî yazılım teknolojisi geliştiren Almanya’nın önde gelen araştırma merkezi olarak öne çıkıyor.

22

İşte dünyanın en iyi 15 robotu! - Page 3

Ülke: Almanya Robot adı: K6 Üretici: Kuka Boy (cm): 203 Ne yapabiliyor: Endüstiyel robotların koşum atı, dünyanın her yerinde fabrikalarda kullanılıyor.

23

türkiye bayrağı ile ilgili görsel sonucu

TÜRK ROBOT BİLİMİNE ÇAĞ ATLATAN PROJE
SURALP’ın tasarım ve imalatının, yürüme ve hareket etmeyi sağlayan teorik alt yapının Türk bilim adamları tarafından gerçekleştirilmesi ülkemizin robot teknolojisi açısından büyük önem taşıyor. Dünyada tam insan yapısında robot üretebilen ülke sayısı bir elin parmaklarını geçmiyor. Japonya ve Kore bu ülkeler arasında başı çekiyorlar. ABD ve İspanya’nın tam insan yapısında robotları yeni yeni ortaya çıkıyor. Türkiye SURALP ile bu ülkelerin arasına girdi. Doç Dr. Erbatur 2001 yılında insansı robot çalışmalarına başladığında Türkiye insansı robot teknolojisinin 30 yıl gerisindeydi. Bu fark SURALP’ın Türkiye’de tasarım ve imalinden sonra 10 yıla indi. Bu gelişme ile Türkiye, insansı robot çalışmalarında en hızlı ilerleyen ülkelerden biri oldu.

24

robotik çalışmalar ile ilgili görsel sonucu

25

ADA GH5

Ülkemizde ve dünyada yazılım alanında inovasyonla gelişmeye devam eden AKINSOFT, “Robotik Teknolojiler” alanında da öncü firma olma yolunda emin adımlarla ilerliyor. Gelişen robotik teknolojileri yakından izleyen ve çok yakında da küresel boyutta yüksek teknolojiye yön verecek olan AKINROBOTICS’in; %100 yerli üretim insansı robotu ADA GH5 gündelik yaşamdaki yerini aldı. Ülkemizde ve dünyada yazılım alanında inovasyonla gelişmeye devam eden AKINSOFT, “Robotik Teknolojiler” alanında da öncü firma olma yolunda emin adımlarla ilerliyor. Gelişen robotik teknolojileri yakından izleyen ve çok yakında da küresel boyutta yüksek teknolojiye yön verecek olan AKINROBOTICS’in; %100 yerli üretim insansı robotu ADA GH5 gündelik yaşamdaki yerini aldı.

 

26

ada gh5 ile ilgili görsel sonucu

27

İşte dünyanın en iyi 15 robotu! - Page 4

Ülke: Güney Kore Robot adı: Hubo Üretici: KAIST Boy (cm): 130 Ne yapabiliyor: Kore Gelişmiş Bilim ve Teknolojiler Enstitüsü’nün geliştirdi ve farklı araştırmalar için kullanıldı.

28

İşte dünyanın en iyi 15 robotu! - Page 5

Ülke: ABD Robot adı: RoboSimian Üretici: NASA-JPL Boy (cm): 120-170 Ne yapabiliyor: Çok amaçlı kollara sahip deneysel robot.

29

KAYNAKÇA

Dünyada yapay zekâda neler oluyor?

http://www.sektorel.com/yazarlar/ali-riza-buyukuslu/dunyada-otomasyon-robotik-ve-yapay-zeka-alanindaki-inovatif-gelismeler

http://www.teknolojioku.com/bilim-teknik/iste-dunyanin-en-iyi-15-robotu-5a29027c18e54078fb15e60c?p=4

http://www.ozgurakin.com.tr/robotik-calismalari.php

http://www.ensonhaber.com/turkiyede-ilk-insansi-robot-fabrikasi-uretime-basladi.html

http://www.endustriotomasyon.com/tr/icerik/sayfa/dunyada-ve-turkiyede-robot-teknolojisi

Robotlar ve Robotik Sistemler

http://www.itu.edu.tr/haberler/2017/02/08/itu-vakfi-dergisi-75.-sayisiyla-yayinda

30
This free e-book was created with
Ourboox.com

Create your own amazing e-book!
It's simple and free.

Start now

Ad Remove Ads [X]
Skip to content