by imge yılmaz uyar
Copyright © 2021

Bunları biliyor musunuz?
Portakal kabuğundan bardak yapılabilir mi?
Bitki özlerini ve atık gıdaları biyoplastiğe dönüştürme fikri yeni değil. Fakat bu süreç genelde atıkların toplanıp bir tesise götürülmesini ve burada çeşitli işlemlerden sonra biyoplastik ürünlerinin imal edilmesini içermekte. ‘Feel the Peel’ ismi ile lanse edilen cihaz ise bu üretim sürecini direk tüketim alanına getiriyor.

İtalyan tasarım firması Carlo Ratti Associati (CRA) ile küresel enerji şirketi Eni’nin ortak çalışması sonucunda geliştirilen cihaz 3 metre yükseliğinde, tepesinde 1.500 portakal bulunan ve altında da motorlu bir portakal sıkacağı olan dev bir enstelasyon.

Müşteriler gelip portakal suyu sipariş ettiğinde portakallar kubbedeki raylardan aşağı yuvarlanıyor. Her bir portakal otomatik şekilde kesiliyor ve meyve suyu elde etmek için sıkılıyor. Sıkmadan sonra kalan kabuklar ise alt kısımdaki depo bölmesine düşüyor. Depoda yeterince kabuk biriktiğinde, makinenin içindeki bir diğer birim harekete geçiyor.

Burada kabuklar kurutuluyor, toz haline gelene kadar öğütülüyor ve biyoplastik polilaktik asit (PLA) ile karıştırılıyor. Elde edilen karışım ısıtıldıktan ve eritildikten sonra, makinenin içinde filament formuna getiriliyor. Bu filament ile de, makinenin içinde entegre bulunan 3D yazıcıda bir bardak basılıyor. Bardaklar da portakal suyu servisinde kullanılıyor. Müşteriler meyve suyunu içtikten sonra bardakları geri dönüşüm bölmesine atıyorlar. Böylece üretilen bardaklar tekrar üretim döngüsüne katılıyor.
Published: Nov 8, 2021
Latest Revision: Nov 8, 2021
Ourboox Unique Identifier: OB-1223672
Copyright © 2021