Здравословно хранене by Velislava - Illustrated by Велислава Илиева - Ourboox.com
This free e-book was created with
Ourboox.com

Create your own amazing e-book!
It's simple and free.

Start now

Здравословно хранене

by

Artwork: Велислава Илиева

  • Joined May 2022
  • Published Books 2

ЗА ДА БЪДЕТЕ ЗДРАВИ

 

-КОНСУМИРАЙТЕ ПОВЕЧЕ ПЛОДОВЕ И ЗЕЛЕНЧУЦИ

-Плодовете и зеленчуците са едни от най-полезните храни за човека, истински природен дар – източник на здраве и дълголетие.
Плодовете и зеленчуците са изключително богати на жизнено важни за организма вещества: витамини, минерални соли, лесноусвоими въглехидрати, влакнини, органични киселини, вода и други.

2

Здравословно хранене – част 5 - Аптека Оптима

3

ПЛОДОВЕТЕ И ЗЕЛЕНЧУЦИТЕ СЪДЪРЖАТ:

– Биологично активни вещества, известни под наименованието АНТИОКСИДАНТИ. Антиоксидантите свързват т.н. ”свободни радикали” (крайни продукти от обмяната на веществата, които разрушават клетките), като по този начин подтискат образуването на туморни клетки и забавят процесите на стареене в човешкия организъм.

 

6 правила за здравословно хранене, които можете да нарушите

4

Какво е здравословно хранене?

Здравословното хранене е начин на хранене, който включва приемането само на вещества, които са полезни за вашето здраве и поддържат тялото ви в добро състояние.

-Яденето на разнообразни храни и консумацията на по-малко сол, захар и индустриално произведени трансмазнини са от съществено значение за вашия здравословен режим на хранене.

-Благодарение на здравословния режим ще намалите значително риска от заболявания като затлъстяване, диабет, рак и сърдечни заболявания.

Здравословно хранене

5

здравословно хранене план

6

-Стремете се към разнообразие и не забравяйте, че картофите не се препоръчват в чинията за здравословно хранене поради отрицателното им въздействие върху кръвната захар.

-Пропуснете сладките напитки, ограничете млякото и млечните продукти на една до две порции на ден и ограничете сока до една малка чаша на ден.

-Рибата, домашните птици, боба и ядките са здравословни, многостранни източници на протеини. Те могат да се смесват в салати и да се съчетават добре със зеленчуци. Ограничете червеното месо и избягвайте преработените меса като бекон и наденица.

7

Храни и правила за здравословно хранене

Зеленчуци: Те трябва да играят основна роля при повечето хранения. Те са с ниско съдържание на калории, но са пълни с важни микроелементи и фибри.

Плодове: Естественото сладко лакомство, плодовете осигуряват микроелементи и АНТИОКСИДАНТИ, които могат да помогнат за подобряване на здравето.

Млечни продукти: Млечните продукти като прясно мляко и кисело мляко са източници на протеини и калций.

Билки и подправки: Те често са с високо съдържание на хранителни вещества и полезни растителни съединения.

Напитки: Водата трябва да съставлява по-голямата част от приема на течности, заедно с напитки като кафе и чай.

 

8

пирамида за здравословно хранене

9

Храни, които трябва да се избягват през повечето време

Продукти на основата на захар: Храните с високо съдържание на захар, особено захарните напитки, са свързани със затлъстяване и диабет тип 2.

Транс-мазнини: Известни също като частично хидрогенирани мазнини, транс-мазнините са свързани със сериозни заболявания, като сърдечни заболявания.

Рафинирани въглехидрати: Храните с високо съдържание на рафинирани въглехидрати, като бял хляб, са свързани с преяждане, затлъстяване и метаболитни заболявания.

Преработени продукти с ниско съдържание на мазнини: Често прикрити като здравословни алтернативи, продуктите с ниско съдържание на мазнини обикновено съдържат много захар, за да станат по-добри на вкус.

10

 

Диета с ниско съдържание на въглехидрати (LCHF) - Spiritell

 

11

Калориите и енергийният баланс

-Ключът към правилното здравословно хранене е да ядете точното количество калории, така че да балансирате с енергията, която използвате.Защото, ако приемате повече от нуждите на тялото си, ще наддавате на тегло, защото енергията, която не използвате, се съхранява като мазнина. Ако ядете и пиете по-малко, ще отслабнете.

-Въпреки че броенето на калории не винаги е необходимо, общият прием на калории все още играе ключова роля в контрола на теглото и здравето.

-Ако искате да отслабнете, трябва да създадете някаква форма на калориен дефицит.

 

 

12

Храните, които топят коремните мазнини

13

За отслабване с около половин килограм на седмица дневният прием трябва да бъде намален с 500 до 750 калории. Общо взето:

-Плановете за хранене, които съдържат 1200–1 500 калории всеки ден, ще помогнат на повечето жени да отслабнат.

-Плановете за хранене, които съдържат 1500–1800 калории всеки ден, са подходящи за мъже и за жени, които тежат повече или които спортуват редовно.

Как да свалим килограми ? Как да изгорим излишните мазнини? 3 стъпки към здравословно хранене! - YouTube

14

Защо е важно колко храна приемате

-Вашият прием на калории е ключов фактор за контрол на теглото и доброто здраве.

-Контролирайки порциите си, е по-вероятно да избегнете консумацията на твърде много калории.

-Въпреки че с приема на здравословни храни е по-трудно да преядете, отколкото с преработените, те също трябва да не се консумират в огромни количества.

Фитнес хранене - най-добрите храни за покачване на мускулна маса - 4fitness.bg

15

Хранете се здравословно!!!

Международен ден на здравословното хранене. Правилното съчетаване на храните и готвене.

16
This free e-book was created with
Ourboox.com

Create your own amazing e-book!
It's simple and free.

Start now

Ad Remove Ads [X]
Skip to content