מקומו של המשכן בשילה

by yosef yerushalmi

This free e-book was created with
Ourboox.com

Create your own amazing e-book!
It's simple and free.

Start now

מקומו של המשכן בשילה

  • Joined May 2021
  • Published Books 3
מקומו של המשכן בשילה by yosef yerushalmi - Ourboox.com

תוכן עניינים –

מושגי יסוד

זיהוייה של שילה

המשכן בראש התל

המשכן בשלוחה הצפונית

המשכן באזור הדרומי

פעילות להטמעה

שאלה מקורית

3

מושגי יסוד – 

שימור שם

תופעה בה יש השתמרות של שם של מקום לאורך תקופות שונות כשבמקום גרים אנשים שונים בעלי אמונות שונות. שימור השמות עוזר לנו לזהות מקומות רבים בארץ ישראל. את שמה של שילה שימרו הבזינטים בתור “סילון” והערבים “חרבת סיילון”.

תקופת הברזל 1 –מכונה גם תקופת ההתנחלות – תקופת יהושע והשופטים. כיום מקובל שתקופה זו הייתה הדרגתית בה שבטי ישראל נכנסים לארץ ואט אט דוחקים את הכנענים שישבו בארץ. אחד ממאפייני התקופה אלה הם ממגורות – בורות לשימור מזון. באותה תקופה “שילה” הייתה המרכז לשבטי ישראל והוקם בה המשכן.

תקופת הברזל 2- מכונה גם תקופת ה”מלוכה”. התקופה בה עם ישראל מתבסס בארץ. העם מחולק ל2 ממלכות “יהודה” – בראשות מלכי בית דוד בירושלים, ו”ישראל”  – שמרכזה הוא בעיקר בעיר “שומרון”. ממלכת ישראל הייתה בתקופות מסויימות ממלכה חזקה מאוד באזור. מלכו בה מלכים משושלות שונות. הנביא שישב בשילה באותה תקופה נקרא “אחיה השילוני”

קרב אבן העזר – קרב קשה שהתחולל בין ישראל לפלישתים בימי “עלי הכהן” – סוף תקופת ההתנחלות. בקרב הקשה הפסידו ישראל לפלישתים וארון הברית נלקח לארץ פלישתים ל-7 חודשים בסיומם הפלישתים החזירו אותו. לפי המחקר כנראה שהפלישתים עלו מאזור אבן העזר – לשילה והחריבו את העיר, למרות שהתיאור לא מופיע במפורש בתנ”ך.

קנקני שפת הצוארון –קנקני אגירה גדולים לשימור תוצרת חקלאית במאפיינים את תקופת ההתנחלות. בשילה נמצאו 25 קנקני שפת צוארון חלקם במצב שימור טוב מאוד.

המדריגה הצפונית- אזור הצפון תל שילה בו יש משטח סלע טבעי שטוח ולפי חלק מהדיעות שם היה מקום המשכן

 

4
מקומו של המשכן בשילה by yosef yerushalmi - Ourboox.com

אכן זו שילה – אז היכן המשכן?

המשכן עצמו או שרידים טובים שלו לא נמצאו, לכן אנחנו עוסקים כרגע בהשערות שונות

דעה 1 – ישראל פינקלשטיין – בראש התל. נמצאו בשפך שבראש התל עצמות בעלי חיים שונים שכנראה שימשו להקרבה. בנוסף המקדשים בתקופה ההיא היו בדרך כלל בשיא הגובה של אותו יישוב.

דעה 2 – זאב ייבין, יואל בן נון – השלוחה הצפונית – באזור השלוחה הצפונית של התל ישנו משטח סלע גדול ובו סימני חציבה המתאימים לגודל של המשכן על פי מידותיו בתורה. בנוסף מבחינת תנאי השטח הכניסה לתל היא מכיוון דרום ולכן מתאים ביותר שהמקדש יהיה בעורף של העיר במקום היותר מוגן. יש לכך גם רמז מהסיפור התנכ”י בו עובר המבשר את כל העיר בשביל להגיע לעלי שנמצא במשכן. לאחורנה הייתה חפירה במקום של רעות בן אריה ולא נראו במקום סימנים מיוחדים המעידים על מיקום המשכן.

דעה 3 – באזור הדרומי של הכניסה לתל. שם מרוכזים כנסיות רבות ומסגדים לאורך הדורות וייתכן שהייתה להם מסורת של המשכיות המקום הקדוש של היהודים זה תופעה ידועה למשל בהר הבית. ממצא מעניין שהתגלה במקום לאחרונה הוא אבן שהייתה משולבת באחת הכנסיות הינה למעשה שבר של אבן ממזבח 4 קרנות שמתאים לתקופה הישראלית.

7
מקומו של המשכן בשילה by yosef yerushalmi - Ourboox.com

התחלקו ל3 קבוצות כשכל קבוצה טוענת מדוע לדעתה המשכן הוא דווקא באזור שלה. הביאו טיעונים עדכניים ומשכנעים

9

שאלת סיכום

 

כתוב יומן ובו אתה מתהלך בין חורבות שילה הקדומה. אתה הולך לבדך קורא את סיפורי התנ”ך ומנסה להבין היכן בהר הזה, בתל הזה שכן המשכן. הסתכל היטב על השטח, ועל החורבות השונות שאתה רואה וכמובן, השתמש גם בחומר שלמדנו. בהצלחה!

10
This free e-book was created with
Ourboox.com

Create your own amazing e-book!
It's simple and free.

Start now

Ad Remove Ads [X]
Skip to content