by maya gold
Artwork: אביב מושעי ומאיה גולדנברג
Copyright © 2020
:תעודת זהות
שם: זאב (בלה) מנדל
שנת לידה: תרפ”ה (1925)
מקום לידה: קישוורדה, הונגריה
שם האם: שיינדל (שיינה) מנדל
שם האב: הרצקה (הירש) מנדל
שירת בהתנדבות ב: חטיבת “עציוני”- חטיבה מספר 6 של “ההגנה”
תאריך פטירה: כ”א באדר ב’ תש”ח (01.04.1948)
מקום קבורתו: בית העלמין הצבאי הר הרצל
קורות חייו:
זאב מנדל נולד בשנת 1925 בעיירה קישוורדה שבהונגריה להורים: שיינדל והרצקה. למנדל היו שני אחים- זידל ומלכה.
מנדל למד בבית ספר יהודי עממי בעיירת הולדתו בה התגוררו כמה אלפי יהודים.
טרם מלחמת העולם השנייה החלו על יהודי הונגריה.
בקיץ 1939 נלקח אביו של זאב ל”שירות העבודה” של הצבא ההונגרי.
זאב היה כבן ארבע-עשרה כאשר נלקח אביו לעבודות כפייה בצבא ההונגרי, והוא נאלץ לעזוב את לימודיו ולצאת לעבוד בעבודות מזדמנות תמורת שכר זעום על מנת לפרנס את משפחתו. האב שרד את מחנות העבודה ושב הביתה בשנת 1944 לאחר כבישת הונגריה ע”י הגרמנים. בפסח 1944 הוקם בקישוורדה גטו ובמאי 1944 החל גירוש מהגטו לאושוויץ, במחנה זה נרצחו אימו,אחיו ואחותו. זאב ואביו נשלחו למחנה הריכוז “דכאו” שם אביו נספה. זאב שרד וזכה לראות את שחרור המחנה. זאב הוא הנצר האחרון והיחיד למשפחתו.
לאחר המלחמה:
לאחר שחרור הונגריה חזר זאב (בן 20) למולדתו אבל לא לזמן ארוך.
הוא עבר לאיטליה ובשנת 1947 החל במסע עלייתו לארץ ישראל באניית מעפילים.
האנייה נתפסה על ידי הבריטים ונוסעיה הועברו למחנות מעצר בקפריסין. בסוף שנת 1947 שוחרר זאב והגיע לארץ. זאב התיישב בתל אביב ועסק בליטוש רהיטים.
לאחר פרוץ מלחמת העצמאות, התגייס זאב בהתנדבות ושירת בגדוד “מוריה” של חטיבת “עציוני” שהיא חטיבה מספר 6 של “ההגנה”.
זאב השתתף בקרבות רבים בחודשי המלחמה.
שירותו הצבאי ונפילתו:
במרץ 1948 ערב מבצע “נחשון” לפריצת הדרך לירושלים, כבשו לוחמי חטיבת “עציוני” את מחצבת הקסטל וניתקו אותה מהכפרים הערביים שהיו באזור.
כתגובה לפעולה- ריכזו הערבים כוחות גדולים של לוחמים באזור.
במטרה להגן על המחצבה, הוצבו במקום 42 לוחמים מחטיבת “עציוני”.
במקום נערך קרב קשה והשלטון על המקום התחלף מספר פעמים בין הצדדים הלוחמים.
ב- 1.4.1948 נערכה התקפה ע”י כוח ערבי אשר מנה מעל 200 לוחמים.
לוחמי חטיבת “עציוני” החלו לסגת מהמקום ובמהלך הנסיגה נהרג זאב מנדל.
טוראי זאב (בלה) מנדל נפל בקרב ביום כ”א באדר ב’ תש”ח (1.4.1948).
בן עשרים ושלוש היה בנפלו.
מאוחר יותר, הקסטל נכבש על ידי כוחות הפלמ”ח ונערכו חיפושים אחר גופתו של זאב. למרות החיפושים גופתו לא נמצאה, אך כובעו נמצא כשהוא מוכתם בדם.
מיום נפילתו היה בחזקת חלל שמקום קבורתו לא נודע.
זיהוי הגופה והחלפת המצבה:
בשנת 1955 חובש העיד כי שלושה חודשים לאחר הקרב נמצאו שתי גופות נוספות, האחת זוהתה והשנייה נקברה כאלמונית.
בשנת 2010, בעקבות חקירה של ענף אית”ן (איתור נעדרים) בצה”ל ובשיתוף היחידה להנצחת החייל במשרד הביטחון התגלה כי גופת האלמוני היא גופתו של זאב מנדל ז”ל.
בעקבות כך, שישים ושלוש שנים לאחר מותו, נערך בהר הרצל בתאריך כ”ג בכסלו תשע”א (30.11.2010) טקס גילוי המצבה, בו הוחלפה מצבת ה”אלמוני” במצבה הנושאת את שמו של זאב מנדל.
יהי זכרו ברוך.


אתר הנצחה לנופלים בקסטל וסביבתו מבשרת ציון (גן לאומי קסטל)
Published: Apr 29, 2020
Latest Revision: Apr 29, 2020
Ourboox Unique Identifier: OB-800137
Copyright © 2020