ניתוח התנהגות – נושא לימודי

by liora

Artwork: מגישה ליאורה אקילוב

This free e-book was created with
Ourboox.com

Create your own amazing e-book!
It's simple and free.

Start now

ניתוח התנהגות – נושא לימודי

by

Artwork: מגישה ליאורה אקילוב

  • Joined Aug 2020
  • Published Books 1

מידע כללי על הילד שבחרתי לביצוע העבודה

בחרתי בעלמה בת שלוש וחצי ילדה רגילה, לעלמה יש אבא ואמא  ו3 אחיות עלמה האחות הקטנה, עלמה מתקשה במושג הלימודי צליל פותח צליל סוגר שעליו נעבוד במהלך העבודה. היא אוהבת שירים ונהנת מפעילות המלווה בשירים בגן.

2

דף תצפית

תאריך:_2/8_  שעת התחלה: 10:18   שעת סיום:10:39 

 תצפית על: עלמה    גיל: 3 וחצי

תוצאה

התנהגות

נסיבה

״עלמה את שיחקת ועכשיו את צריכה לאסוף״

עלמה לא אוספת

הוראה- לאסוף את כל המשחקים למקום

״עלמה את לא צריכה להתעצבן״

עלמה עצבנית וצועקת שהיא לא רוצה לאסוף

״עלמה תאספי את המשחקים בבקשה״

תגובה- ״זה לא יפה״

עלמה מתיישבת בפינה ולא רוצה לקום

״את רוצה שאני אעזור לך לאסוף?״

חיזוק לעלמה- ״כל הכבוד״

עלמה מתחילה לאסוף את המשחקים

אין התייחסות

לאחר ביצוע התצפית הבנתי כמה זה יכול לעזור לבחון את ההתנהגות של הילד בצורה נכונה.

3

בחירת נושא הלימוד  

 הנושא שבחרתי ללמד את עלמה בת השלוש וחצי הוא צליל פותח צליל סוגר הקשור למודעות פונולוגית, עלמה מתקשה בנושא זה,  בגיל זה חשוב מאוד שהילד ידע ויזהה צלילים צליל פותח וצליל סוגר של המילים, חשוב שנעבוד עם הילדים על עמודעות הפונולוגית שהם יעזרו לרכישת הקריאה בהמשך לאחר הבסיס שרכש בגן.

4

הצגת התכנים והמטרות:

היכרות של האותיות והצליל של כל אות – שלב זה מתרחש בדרך כלל בגן, כאשר הילד מזהה את האותיות כמייצגות צלילים מסוימים, כל אות צליל שונה. חשוב יותר שהילד ידע מהו הצליל של האות מאשר את שם האות.

היכרות של התנועות ואותיות אהו”י – בשלב השני כדאי לחשוף את הילדים לסימני הניקוד (קמץ, חיריק, חולם וכו’) ולאותיות אהו”י המשמשות כתנועות ולא רק כעיצורים.

שילוב אות/עיצור ותנועה והצליל שנוצר עקב הקשר ביניהם – לדוגמא: האות פ’ בשילוב התנועה חיריק והאות י’ תיצור את הצליל “פי” במילה “פיל”. בשלב זה הילד קורא מילים בודדות בדרך של פענוח השילוב של האותיות והתנועות במילה.

שלב זה איטי ודורש אימון ותירגול רב כדי להגיע לזיהוי ולקריאת מילים מהירה ואוטומטית.

הבנת הנקרא – אחרי שהילד קורא מילים שלמות באופן שוטף, הוא פנוי להבנת הנקרא תוך כדי הקריאה.

מודעות פונולוגית

מיומנות חשובה שמעורבת בכל אחד מהשלבים הנ”ל ומהווה את הבסיס לרכישת הקריאה היא מודעות פונולוגית. זוהי היכולת של הילד לחלק את המילים לצלילים הקטנים ביותר המרכיבים אותה. לדוגמא: המילה “חיות” מורכבת מצלילי ח- יו –ת כשכל צליל מורכב מעיצור ותנועה. מיומנות זו מנבאת במידה רבה את הסיכוי של הילד לרכוש קריאה תקינה, ולכן חשוב לפתח ולבסס אותה. ניתן לעשות זאת בהנאה על ידי משחקי מילים:

הנושא שבחרתי ללמד מתוך התוכנית:

זיהוי צליל פותח מילה– לומר מילה ולבקש מהילד לומר מהו הצליל הראשון במילה, לדוגמא: המילה “חתול” מתחילה בצליל ח, או להיפך: מה מתחיל בצליל “חַ”? אפשרות נוספת, שחביבה על ילדיי במיוחד בנסיעות היא משחק חידות: אני רואה משהו שמתחיל בצליל “שַ” (שמיים) וכדומה. זיהוי צליל סוגר מילה – אלה הם בעיקר משחקי חריזה, לדוגמא: מה מתחרז עם המילה “פיל”? חליל, גיל, צליל, שביל, דחליל…

משחק הרביעיות “חיות חורזות” שפיתחתי , מתרגל עם הילדים בכיף ובהנאה את המודעות הפונולוגית על ידי חרוזים לשמות של חיות וכן מתרגל קריאה של מילים בודדות המורכבות מעיצורים ותנועות שונים.

5

הקנית ההתנהגות לתלמיד בנושא הלימודי

המושג שבחרתי ללמד הוא זיהוי צליל פותח וצליל סוגר (מושגים מוסכמים) בעזרת התנהגות אופרנטית, ההתנהגות שהילד אמור לבצע היא לזהות את הצליל הפותח ברגע שאשמיע את המילה לדוגמא כדור אשאל ״מה הצליל הפותח של המילה כדור?״ והראה לו את האותיות יחד עם תמונה של כדור וזה יהיה הגירוי המבחין. 

6

ידע ומיומניות קדם הנדרשות לביצוע ההתנהגות

 ידע קודם ומיומנויות הנדרשות לביצוע ההתנהגות הם: ידע קודם: להכיר את המילה כאשר אבקש מהילד לזהות את הצליל הפותח לדוגמה במילה כדור הילד יודע מה זה כדור, בנוסף הקשבה, צלילים, בשביל לבצע את התנהגות זו עליו להקשיב להשמעת המילה ולפרק לצלילים.

7

פעילויות ללימוד המושג

פעילות 1: אשמיע לילד את המילה ספר ולאחר מכן הוא הצטרך לזהות את הצליל הפותח הנכון של המילה ספר אשמיע כמה צלילים של צליל פותח והוא הצטרך לבחור את אחד הצלילים הנכונים מכל מה שאשמעתי לו. לאחר שיצליח לבחור את הצליל הפותח הנכון יקבל חיזוק.

פעילות 2: בפעילות זו אציג לילד את המילה מחברת ואציג כמה כרטיסיות המפוזרות מולו  של אותיות יחד עם הניקוד בכל כרטיסיה מוצגת אות אחת עם ניקוד עליו לבחור את הכרטיסה הנכונה עם האות והניקוד הנכון של הצליל הפותח . לאחר שיצליח לבצע את הפעילות הוא יקבל חיזוק.

אם הילד אינו יבצע את הפעילות בצורה הנכונה ולא ירצה לבצע בפעם הבאה זה יכול לגרום להפרעת יצירת שליטת גירוי רק כאשר הילד יבצע את הפעילות מספר פעמים כך הוא יתגבר על כך וכמובן שיחד עם חיזוקים  רק כך יצליח לשלוט בגירוי.

8

הצגת סוגי תמיכות בכל פעילות 

בפעילות הראשונה השתמש בתמיכה תגובה: אסייע לילד בשלבי הלמידה הראשונים אעזור לו להבחין בצליל הנכון, תמיכה נוספת אדריך אותו במהלך הפעילות אתן לו רמזים.

בפעילות השניה אשתמש בתמיכה בגירוי הפניית תשומת לב אצביע על הכרטיס הנכון 

תמיכה נוספת התאמת המיקום אארגן את הכטיסיות בצורה שתעזור לילד לבחור בכרטיס הנכון.

9

 

?מתי נשתמש בכל תמיכה

בפעילות הראשונה אשתמש בתמיכת תגובה אסייע לילד בשלבי הלמידה הראשונים אעזור לו להבחין בצליל הנכון, תמיכה נוספת אדריך אותו במהלך הפעילות אתן לו רמזים רק כאשר אינו יצליח לבצע את הפעילות.

בפעילות השניה אשתמש בתמיכה בגירוי הפניית תשומת לב אצביע על הכרטיס הנכון כאשר הילד הסתבך והצטרך עזרה 

תמיכה נוספת התאמת המיקום אארגן את הכטיסיות בצורה שתעזור לילד לבחור בכרטיס הנכון אעזור לילד בתמיכה זו כאשר אינו יצליח כדי שהאפשרות לקבל חיזוק תהיה גבוהה יותר.

10

?כיצד נבצע הדהייה של התמיכה

נוריד את התמיכה בהדרגתיות עד שהילד יתחיל לבצע את הפעילות לבדו. 

אם הילד אינו יצליח נתחיל מהכבד אל הקל בהתחלה הסיוע יהיה כבד זאת אומרת תהיה יותר תמיכה כדי למנוע כישלון ולאחר מכן בהדרגתיות אנו נוריד את שלבי הסיוע וניתן לילד לבצעה את הפעילות לבדו וכך נחזק את ביטחון האישי של הילד.

אם עדיין מתקשה נתחיל מהקל אל הכבד במקרה של חוסר תגובה נעזור לילד בכל פעם בצורה שונה.

11

דוגמא להכללת גירוי והכללת תגובה למושג הנלמד

 דוגמא להכללת גירוי כאשר הילד למד את המושג צליל סוגר ופותח אחשוף אותו למגוון מילים עם צליל פותח וסוגר גם במקומות אחרים לדוגמה אם נצא לרחוב וניראה רמזור אבקש מהילד שיגיד לי מה הצליל פותח של המילה רמזור, הילד יצליח לבצע את מה שלמד במסגרת הגן גם במקומות אחרים מחוץ למסגרת הלימודית, וכך תתבצע הכללת גירוי בחיי היום יום.

דוגמא להכללת תגובה כאשר הילד מבצע את למידת המושג במספר דרכים לאחר שלמד הוא יכול לזהות את הצליל הפותח והסוגר של המילה במספר דרכים לדוגמא אם הילד יראה כדור רק את הכדור, בלי לשמוע את הגננת אומרת את המילה כדור, הוא יפאנח לבד ויפרק את הצלילים לבדו דרך נוספת אם הילד יראה את שמו כתוב במגירה הוא ינסה לפרק את הצלילים לבדו בלי עזרה  ובכך תתבצע הכללת תגובה.

12

שימור להתנהגות שנלמדה

שימור ההתנהגות לאחר שלמד לזהות צליל פותח וצליל סוגר לאחר שנעזר בגננת ולאחר מכן בהדרגתיות התחיל לבצע את המשימות והשאלות לבד יחד עם חיזוקים כך הילד אינו שוכח מהפעילויות את המושג ויכול להמשיך להתקדם בחומר זה גם בשנים הבאות ובמיוחד בכיתה א׳ שבעזרת הבסיס שלמד הוא יכול להתקדם בשלבי הקריאה.

13

:תיאור הפעילויות

  1. אשמיע לילד את המילה ספר ולאחר מכן הוא הצטרך לזהות את הצליל הפותח הנכון של המילה ספר אשמיע כמה צלילים של צליל פותח והוא הצטרך לבחור את אחד הצלילים הנכונים מכל מה שאשמעתי לו.

 :דרכי התערבות

תמיכה בתגובה- אדריך אותו במהלך הפעילות אתן לו רמזים.

 :משוב ספציפי להתנהגות מטרה

המשוב שאתן לילד לאחר שיצליח הוא חיזוק ״כל הכבוד עשית את זה מצויין״ ואם אינו יצליח ״נעשה את זה שוב עד שתצליח״

קריטריון להצלחה = ההתנהגות המצופה מהתלמיד:

ההתנהגות המצופה מהתלמיד היא לזהות את הצליל הפותח, הוא אמור להקשיב. 

14

:תיאור הפעילויות

2. בפעילות זו אציג לילד את המילה ״מחברת״ ואציג כמה כרטיסיות המפוזרות מולו  של אותיות יחד עם הניקוד, בכל כרטיסיה מוצגת אות אחת עם ניקוד עליו לבחור את הכרטיסה הנכונה עם האות והניקוד הנכון של הצליל הפותח של המילה ״מחברת״

דרכי התערבות:

תמיכה בגירוי- התאמת המיקום אארגן את הכטיסיות בצורה שתעזור לילד לבחור בכרטיס הנכון

 :משוב ספציפי להתנהגות מטרה

המשוב שאתן לאחר שהילד יצליח ״איזה יופי הצלחת לזהות את הכרטיסיה הנכונה כל הכבוד״.

קריטריון להצלחה = ההתנהגות המצופה מהתלמיד:

ההתנהגות המצופה מהילד הוא לזהות את הכרטיסיה הנכונה של האות המתחילה בצליל הפותח של המילה ״מחברת״.

15
This free e-book was created with
Ourboox.com

Create your own amazing e-book!
It's simple and free.

Start now

Ad Remove Ads [X]
Skip to content