הוראה מרחוק בימי מגפת הקורונה
התקופה של מגפת הקורונה מאתגרת מאוד את מערכות החינוך בארץ ובעולם. סגירת בתי הספר לכניסת תלמידים חשפה בעיות רבות לאוכלוסיית התלמידים הכללית ושל החנ”מ.
מצב החירום החינוכי הבלתי מתוכנן גרם לשינוי פתאומי ובלתי מוכן שמערכת החינוך נדרשה להסתגל אליו. שיבוש ההוראה והמעבר להוראה מרחוק השפיע באופן דיפרנציאלי על התלמידים נחשפה נגישות דיפרנציאלית למשאבים על ידי התלמידים, המשפחות ובתי ספר בתוך מערכות חינוך בארץ ובעולם.
התוצאה- חשש גובר והולך להחמרת אי השוויון בחינוך כתוצאה מההשלכות של המעבר ללמידה מרחוק במיוחד בקרב אוכלוסיות מוחלשות.
להלן שלושה גורמים התורמים להחמרת אי השוויון החינוכי:
1 .הסתמכות על תמיכה משפחתית ומשאבים חומריים;
2 .הסתמכות על אינטרנט וטכנולוגיה;
3 .השפעה דיפרנציאלית של למידה מקוטעת ומשובשת.

1 . הסתמכות על תמיכה משפחתית ומשאבים חומריים
א. נדרשים משאבים חומריים משופרים, ומחייבים את המשפחות לצרוך טכנולוגיה מתאימה, אינטרנט בפס רחב אמין, מרחבים פיזיים ומשאבים חיוניים אחרים ללמידה. ממחקר שנערך לאחרונה בבריטניה, משפחות ברמת הכנסה נמוכה היו בעלות סיכוי נמוך יותר לרכוש משאבים נוספים לתמיכה בלמידה מרחוק במהלך המגיפה לעומת משפחות עם רמות הכנסה בינוניות.
ב. במהלך סגירת בית הספר תפקיד החינוך של התלמידים הועבר להורים. נדרש מההורים: מיומנויות וידע חינוכי , לקיים פיקוח על למידה של ילדיהם, ולהשקיע זמן בהוראה ותיווך חומרי למידה לילדיהם. אין ספק שציפיות חדשות אלה מהמשפחות הטילו נטל רב יותר על משפחות ותלמידים מרקע סוציו-אקונומי נמוך, בהתחשב ברמת הדיפרנציאליות של משאבים, זמן פנוי ויכולות לתמוך בלמידה.

2 . הסתמכות על אינטרנט וטכנולוגיה
למידה מרחוק תלויה בגישה של תלמידים ל: משאבים טכנולוגיים ‘ידע’ טכנולוגי בבית; תשתית טכנית בית ספרית ויכולת מורים בהעברת למידה מקוונת, מבחינת ניסיון, ידע, מיומנויות ויחס. כמו כן, למידה מהבית מחייבת את התלמידים בגישה
למחשב, חיבור אינטרנט אמין (עם מהירות ונתונים מספקים), ולחלקם תוכנה ספציפית, טכנולוגיה שאינה זמינה לכולם באופן שיוויוני.

3 . השפעה דיפרנציאלית של למידה מקוטעת ומשובשת
היכולת של התלמידים להסתגל ללמידה מרחוק תלויה גם במוכנות התלמידים ללמוד מרחוק. למידה מרחוק דורשת ידע, מיומנויות ונטיות רלוונטיות, כגון, ניהול זמן, ומוטיבציה ללמוד ובעיקר מיומנויות דיגיטליות. ניכר כי המעבר ללמידה מרחוק בעייתית במיוחד עבור תלמידים צעירים בגיל הרך ובחינוך היסודי וכן עבור תלמידים שגם לפני הלמידה מרחוק גילו קשיים סוציו-אקונומיים, חינוכיים, חברתיים ורגשיים ובמיוחד עבור תלמידים עם מוגבלויות.

Published: Nov 22, 2020
Latest Revision: Nov 22, 2020
Ourboox Unique Identifier: OB-941080
Copyright © 2020