Водата на Земята – 22 март Световен ден на водата by Valia - Ourboox.com
This free e-book was created with
Ourboox.com

Create your own amazing e-book!
It's simple and free.

Start now

Водата на Земята – 22 март Световен ден на водата

by

  • Joined Apr 2020
  • Published Books 3

Съдържание

1. История

2. Езерото Байкал

3. Марианската падина

4. Река Амазонка

 

1
  1. История 

На 22 април 2022 г. Денят на Земята отбелязва своята 52-та годишнина. Тазгодишната тема на кампанията е “Действия срещу изменението на климата – огромното предизвикателство на нашето съвремие”.

Всяка година Международната мрежа за Деня на Земята координира действията на повече от 12 000  партньори в 174 държави, насочени към опазване на планетата Земя и съхраняване на живота върху нея. Мрежата се стреми да създаде широка гражданска подкрепа за устойчиви и ефективни екологични политики за развитие по целия свят.

Световният ден на водата се отбелязва ежегодно на 22 март.Празникът е предложен на Конференцията за околната средаи развитието (UNCED), проведена през 1992 г. в Рио деЖанейро, Бразилия.Целта му е да привлече внимание върху важността напитейната вода и защитата на водните ресурси.Всяка година отбелязването на Международния ден на водатае свързано с определен аспект на опазването, достъпа иуправлението на този жизненоважен ресурс.

 

2
Водата на Земята – 22 март Световен ден на водата by Valia - Ourboox.com

За първи път Ден на Земята се отбелязва официално на 22 април 1970 г. в САЩ и Канада. Милиони северноамериканци участват в демонстрация и настояват политици, държавници, бизнессреди да включат в своите приоритети опазването на околната среда. През 1990 г. празникът на нашата планета е обявен за международен, като България се включва в отбелязването му през 1993 г. Целта е да се обединят хората на планетата в защита на околната среда.

Денят на Земята се отбелязва за първи път в България на 14 декември 1930 г. по инициатива на тогавашния  министър на Земеделието и държавните имоти Григор Василев.
Инициативата се радва на широката подкрепа на други министри на земеделието от цяла Европа.
Денят, който е бил предложен, е 21 март. Денят има и астрономическа стойност и може да задоволи всички изисквания на всички страни от Северното и Южното полукълбо на Земята.

4

2. Езерото Байкал

Байкал е езеро с тектоничен произход, разположено в южната част на Източен Сибир, на границата между Иркутска област и Република Бурятия.

Това е най-дълбокото езеро в света (1642 m) и най-големият природен резервоар на прясна вода. Периодът на замръзване на езерото е различен (от 4,5 до 6,5 месеца) – езерото замръзва почти цялото, освен малък, дълъг 15 – 20 km участък, намиращ се на изток от Ангара. Периодът на корабоплаване за пътнически и товарни кораби обикновено е от юни до септември; за научноизследователски съдове навигацията започва веднага след изчистването на леда и продължава до замръзването на Байкал, т.е. от май до януари. От 1956 г. езерото става част от Иркутското водохранилище, в резултат на което нивото на водата се вдига с почти 1 m.

5

Шаман скала на остров Олхон

Шаман скала на остров Олхон

Залез над Байкал в Нови Енхалук

Видео “Байкал – най-дълбокото езеро на Земята” – https://www.youtube.com/watch?v=KIkQdVsNRYw

6

3. Марианската падина

7

4. Река Амазонка

Амазонка (на португалски: Rio Amazonas или в горното течение Rio Solimões, преди Rio Orellana) е река в северната част на Южна Америка, смятана за най-голямата в света, защото е най-пълноводната и притежава най-обширния водосборен басейн.

Името ѝ дава нейният откривател Франсиско де Ореляна, който през лятото на 1542 г. с отряда си влязъл в битка с племе от жени-во̀ини и решил, че това са легендарните амазонки. Това е довело до решението му да кръсти реката Амазонка.

Протича през териториите на Перу, Колумбия и Бразилия.

 

South America laea relief location map.jpg

8
This free e-book was created with
Ourboox.com

Create your own amazing e-book!
It's simple and free.

Start now

Ad Remove Ads [X]
Skip to content