Елин Пелин
This free e-book is brought to you by
Ourboox.com

Ourboox is the world's simplest platform for creating and sharing amazing ebooks.

You too can become one of our 75,000 authors.

Join us now and start creating your own books right away.

Create your own free book

Елин Пелин

by

Artwork: Благовеста Цигорийна

Member Since
Jun 2020
Published Books
1

Димитър Иванов Стоянов, по-известен под псевдонима Елин Пелин, е български писател. Роден е в село Байлово на 8 юли 1877г., като е едно от единадесетте деца в бедното семейство на Йото Варджията и Стоянка Иванова. Той израства в среда, където образованието било на особена почит. Баща му редовно носел книги от пазара в града, където продавал вар. Завършва началното си образование в родното си село, след което заминава да учи в София, Златица и Панагюрище. Не завършва гимназия. Рисуването, наред с четенето, била една от големите му страсти. През 1896г. прави опит да влезе в Рисувалното училище, но не е приет.

1

Elin Pelin.jpg

семейството на Ел. Пелин

Елин Пелин – Уикипедия

2

След приключване на образованието няколко години е учител в родното си село. След кото се установява в София, започва работа като репортер и редактор във вестници и списания.От ноември 1902 г. започва да издава сп. „Селска разговорка“ в Самоков. Чрез ходатайството на проф. Иван Шишманов започва работа като библиотекар в Университетската библиотека (1903 – 1907).
По време на Първата световна война е мобилизиран като военен кореспондент и от фронта изпраща информация към сп.”Отечество”.
Става пазител в хранилището на Народната библиотека в София (1910 – 1916), уредник в къщата музей „Иван Вазов“ (1924 – 1944), където работи до пенсионирането си. В края на живота си е председател на Съюза на българските писатели.
С жена си Стефанка Иванова Щерева имат 2 деца: Елка и Боян. Умира през 1949г. в София.

3

 

 

 

 

Елин ПЕЛИН ~ Най-силна е онази любов, която може да проявява ...

4

Елин Пелин е един от най-големите художници на българското село, майстор на късия разказ в българската литература, създател на галерия ярки, незабравими образи, много от които са вдъхновени от неговите съселяни от Байлово, близки и познати. Опознал в детайли селския бит и душевност, зад идиличното и битовото открива определени социални тенденции и написва първите си зрели разкази: „Напаст Божия“„Ветрената мелница“„На оня свят“„Гост“„Андрешко“„Пролетна измама“. Той успява да покаже, че въпреки бедите българинът не загубил нито чувството си за справедливост, нито способностто да мечтае и обича.

Известни негови разкази са ,,Косачи” (1903 г.), „По жътва“ (1904 г.), „Пижо и Пендо“ (1917 г.), „Ян Бибиян“ (1933 г.), „Ян Бибиян на луната“ (1934 г.), „Кумчо Вълчо и Кума Лиса“ (1939 г.) и още много други.

5

Ян Бибиян (Юбилейно илюстровано издание)】 Артлайн • Цена | Ciela.com

6
This free e-book is brought to you by
Ourboox.com

Ourboox is the world's simplest platform for creating and sharing amazing ebooks.

You too can become one of our 75,000 authors.

Join us now and start creating your own books right away.

Create your own free book