Исак Нютон by Dimana - Ourboox.com
This free e-book was created with
Ourboox.com

Create your own amazing e-book!
It's simple and free.

Start now

Исак Нютон

  • Joined Apr 2020
  • Published Books 2

Исак Нютон е английски физик, математик, астроном, философ, алхимик и богослов. Приносът на Нютон в развитието на математиката и различни области на физиката изиграва важна роля в Научната революция и той е „смятан от мнозина за най-великия и най-влиятелен учен, живял някога“.

                                   

1

“Платон е мой приятел, Аристотел е мой приятел, но най-голям приятел ми е истината.”

 

2

Биография:

Нютон е роден на 25 декември 1642 стар стил (4 януари 1643 нов стил) в Улсторп при Колстъруърт, селце близо до град Грантъм в английското графство Линкълншир.

Нютон се ражда три месеца след смъртта на баща си, заможен селянин, който също се казва Исак Нютон и който умира по време на Английската гражданска война. Раждането му е преждевременно и той е дребно бебе – според майка му Хана Ейскоф.

                          

3

Исак Нютон започва образованието си около 1655 година в Кралското училище в Грантъм, където показва необикновени способности, най-вече в конструирането на различни механизми. Строукс дори поема част от разходите по престоя на Нютон в Грантъм, където той довършва обучението си, подготвяйки се за Кеймбридж.

През юни 1661 година Исак Нютон е приет в Тринити Колидж в Кеймбриджкия университет, където работи, за да покрива част от разходите за обучението си.

През 1667 година Исак Нютон се връща в Тринити Колидж в Кеймбридж като преподавател.

         

4

Исак Нютон умира през 1727 година в Лондон на 84-годишна възраст. Погребан е в Уестминстърското абатство. Нютон, който не се жени и няма деца, умира без да остави завещание.

 

 

                 

5

Математиката.

Най-важният принос на Исак Нютон към математиката е разработването на метода на флуксиите, който по-късно ще се превърне в математически анализ.

 

                    

 

6

Механика.

В областта на механиката Нютон открива закона за всемирното привличане и чрез предложените Закони за движение поставя основите на класическата механика.

 

                   

7

Трети принцип на механиката:

Ако едно тяло действа на друго тяло със сила F1,то второто тяло действа напървото със сила F2, равна по големина и противоположна по посока а F1.
На по-прост език Третият принцип може да се

изкаже така:
На всяко действие съответства

равно по големина

противодействие.

Да не забравяме, обаче, че се сумират само сили с обща приложна точка. Това означава, че силите F1 и F2 , за които става въпрос в Третия принцип нямат равнодействаща.

8

Пример:

Земята действа на всяко тяло близо до нейната повърхност със сила, наречена сила на тежестта . От Третия принцип следва, че тялото действа на земята със същата по големина и обратна по посока сила.Под действието на силата на тежестта тялото пада към земята с ускорение, наречено земно ускорение (g=9,8 m/s2 ). Защо, обаче, земята видимо не пада към тялото? – Ами защото от Втория принцип следва, че под действие на същата сила големината на нейното ускорение се разделя на масата й, а както знаем, масата на земята е много по-голяма от масата на телата.

                      

9

Това станало при падането на една ябълка, докато той се бил замислил нещо. Запитал се защо ябълката пада винаги перпендикулярно на земята, а не се отклонява настрани или нагоре, а винаги сочи центъра на Земята. Историята се среща и при други автори, но днес се счита, че вероятно е измислена от самия Нютон по-късно, за да покаже как и най-ежедневните неща са го вдъхновявали.

                      

10

Любопитни факти:

1: Не очаквали, че ще оцелее Исак се родил 15 седмици по-рано. Майка му казвала, че като бебе можел да се побере в чаша.

2: Бил пелтек както други известни личности, които имали този проблем, били Аристотел, Мойсей, Уинстън Чърчил и Чарлз Дарвин.

3: Светът ще свърши не по-рано от 2060г.

Исак Нютон прекарал дълги години в изучаването на този въпрос

4: Бил е гений, без съмнение, но не и добър политик В годините, в които бил депутат в парламента, той говорил пред колегите си само веднъж и то, за да помоли някой да затвори прозореца.

 

11

 

 

 

 

 

     

 

 

12
This free e-book was created with
Ourboox.com

Create your own amazing e-book!
It's simple and free.

Start now

Ad Remove Ads [X]
Skip to content