Любими места около Пловдив by Dora Dzaneva - Ourboox.com
This free e-book was created with
Ourboox.com

Create your own amazing e-book!
It's simple and free.

Start now

Любими места около Пловдив

  • Joined Jan 2023
  • Published Books 2

Резерват “Джендема” и Най-високият водопад в България – Райското пръскало

Резерват "Джендема" и Най-високият водопад в България – Райското пръскало

Резерват “Джендема” е разположен в Стара планина, на юг от връх Ботев (2376м) Той е най-големият по площ резерват в Националния парк “Централен Балкан”. Джендема е вторият по площ резерват в България. Резерватът привлича туристи със своята девствена природа, красиви местности, интересни растения и животни.
Високите недостъпни скали, стръмните дерета и тъмните вековни гори са допринесли за името на местността.-„Джендем”( от турски означава пъкъл, ад). В резерват Джендема  могат да се видят много интересни животни и птици, някои от които са доста редки и представляват защитен вид. Срещат се и едри бозайници като вълк, диви кози, благороден елен, както и емблемата на Национален парк “Централен Балкан” – мечката. Резерват Джендема е обявен за резерват през 1953 година. В него има много различни горски масиви – брезови и на места – елови и смърчови, има много букове и дъбове, като се среща и зимен дъб. Люляци  се срещат из целия резерват. През Пролетта резерват Джендема е изключително красив със своите цъфтящи люляци и разкошни цъфтящи ливади.
През “Джендема” минава пътят за изкачване на най-високия връх в Стара планина – връх Ботев с надморска височина 2376м. Преди да бъде преименуван до 1950г., върхът носел името Юмрукчал.                                                                                                                В резервата се намира и най-високият водопад в България и на Балканския полуостров – Райското пръскало – 124,5м. Разположен е  в Централната част на Стара планина в подножието на връх Ботев  в близост до Калофер, затова и често се споменава  като Калоферското  пръскало. Oфициално  е обявено за природна забележителност през 1965 година.
Единствената хижа в рамките на резервата е хижа “Рай”. Сгушена в подножието на Райските скали, хижата прави мястото приветливо и гостоприемно. До нея няма автомобилен път – достига се само пеша или на кон. Изходна точка за туристическите маршрути е курортът „Паниците”, намиращ се на 7 км северно от град Калофер. Всички маршрути през „Джендема” са добре поддържани и няма опасност от изгубване.
За туристите, които искат да се докоснат до красотата на „Джендема” без неудобството на дългите пешеходни преходи, е създадена екопътека “Бяла река”. Тя се намира на 8км северозападно от гр. Калофер, близо до Калоферския мъжки манастир. Разположена е в красивия и живописен каньон на Бяла река, до самата граница на резервата. Екопътеката предлага разходка през многобройните водопади и вирове, които е образувала студената планинска вода по пътя си към долината. Добре поддържаните дървени мостчета и съоръжения лъкатушат през окичените със здравец и билки брегове на ждрелото и постепенно разкриват част от красотите на иначе загадъчния и непристъпен “Джендем”.

 

2

Сливодолското падало на Родопите

 

Сливодолското падало на Родопите | Светоглед

Водопад Сливодолско падало е един от най-високите водопади в Родопите, а всъщност и в България. Разходката до него е сравнително лека и кратка и може да се направи и за един ден от София или Пловдив. Маршрутът е подходящ за семейства с деца и за хора, които нямат опит с вървене в непресечени местности. По пътеката съм виждала и хора с неудобни, високи обувки с ток, но все пак ви препоръчвам да носите спортни обувки.

Реката, която образува Сливодолското падало се нарича Сливов дол, откъдето идва и името на водопада. По пътя си към този 50-метров красавец ще видите и други водопади, а също и кристално чисти синкави вирове, издълбани и изваяни скали, прохладна зелена гора и много места за отмора и почивка.

 

3

Бачковски водопад

 

Бачковски водопад се намира на около 20 мин. пеш от Бачковския манастир. Той е висок около 10м. и е много красив. Съставен е от множество разклонения. До водопада има хубава поляна и пейки за отдих. Преходът до водопада е лек.

Бачковски водопад, пл. Родопи | kilometri.bg

4
This free e-book was created with
Ourboox.com

Create your own amazing e-book!
It's simple and free.

Start now

Ad Remove Ads [X]
Skip to content