НАРЪЧНИК НА ГИМНАЗИСТА by Ralitsa Marinova - Ourboox.com
This free e-book is brought to you by
Ourboox.com

Ourboox is the world's simplest platform for creating and sharing amazing ebooks.

You too can become one of our 75,000 authors.

Join us now and start creating your own books right away.

Create your own free book

НАРЪЧНИК НА ГИМНАЗИСТА

Member Since
May 2020
Published Books
1

ПРАВОТО ИДВА С ОТГОВОРНОСТТА

  1. Тийнейджърите имат право да бъдат възприемани СЕРИОЗНО. А отговорността им е ДА СЕ ВСЛУШВАТ в родителите и учителите си;
  2. Тийнейджърите имат право да бъдат ОБИЧАНИ И ЗАЩИТАВАНИ. А отговорността им е ДА ОБИЧАТ И ДА ЗАЩИТАВАТ другите.
  3. Тийнейджърите имат право да УЧАСТВАТ в живота на семейството, в училище независимо от техните възможности. А отговорността им е ДА УВАЖАВАТ другите независимо от техните различия.
  4. Тийнейджърите имат право да правят ГРЕШКИ. А отговорността им е ДА СЕ УЧАТ от тези грешки.
  5. Тийнейджърите имат право на СОБСТВЕНО МНЕНИЕ. А отговорността им е ДА ПРИЕМАТ ГРАДИВНАТА КРИТИКА.
1
НАРЪЧНИК НА ГИМНАЗИСТА by Ralitsa Marinova - Ourboox.com

Накратко за нас

 

Здравейте! Ние сме петнадесетгодишни момчета и момичета. Усмихнати и по принцип весели. Не мързеливи за някакви неща, а просто енергоспестяващи!

Искаме да споделим с Вас толкова много за нашия свят, за нашите мисли и чувства… може би и за нашите очарования и несгоди.

Имаме родители, които са загрижени за нас. Имаме приятели, с които се радваме на всеки ден. Ходим редовно на училище и се справяме добре. Сигурно ни завиждате, мислите си колко ни е лесно. Е, не е чак толкова безгрижно да си тийнейджър. Често се потапяме в текстове и ритъм на песни с мисълта да избягаме. Понякога се затваряме в себе си, сякаш сме сами в света. Друг път изпитваме необяснима еуфория и прекрачваме границата с дебелашките си шеги към другите, не разбирайки защо те не се смеят. Изпитвали сме и гняв, силно желание да нараним, този който ни е обидил или ударил. Все още не знаем кои сме всъщност и какво искаме да бъдем. Мечтаем, но сякаш нямаме достатъчно воля и упоритост да се справим с трудностите. А и признаваме си не понасяме поучения, липсва ни търпение. Пишем всичко това, за тези които са забравили какво е да си дете и си мислят, че е лесно…

 

3
НАРЪЧНИК НА ГИМНАЗИСТА by Ralitsa Marinova - Ourboox.com

Послание към родителите

 

Хей, родители… Вие първи забравяте какво е да си дете. Имате очаквания от нас. Правите всичко, за да не повтаряме Вашите грешки, за които не говорите, не си признавате. Желаете да постигнем Вашите мечти, да изпълним Вашите планове. Злоупотребявате с родителската си власт и може би не ни е достатъчно да имаме, нуждаем се от възможности да ни изслушате и да разберете, че чувстваме.

Ние децата вярваме на Вас родителите безусловно. Вие сте нашия пример. Виждаме Ви и Ви чуваме, тогава, когато си мислите, че сте се скрили. Вие сте отражение на света и взаимоотношенията. Вие ни показвате какво е правилно и какво не е. От Вас се учим на отговорност, права и задължения. Давате ли си сметка колко объркващи сте понякога за нас. Правите нещо и имате право, просто защото сте големи. Правим същото и нямаме право, просто защото сме малки. Това не е ли лъжа?

Ние децата не се съмняваме, че ни обичате и подчинявате живота си на нас, но ние не го искаме. Нуждаем се от време да бъдем заедно, да общуваме, да чувстваме, да споделяме. Обичаме Ви родители наши! Подкрепяйте ни и бъдете до нас! Където и да отидем, на колкото и години да станем, дълбоко в сърцата си носим Вашите стълбове морал и ценности.

 

5

Послание към учителите

 

За нас училището е като това, което го искаш, когато го нямаш и ти писва, когато го имаш. Може би е вярно, че не оценяваме ученическите си години, но нали разбирате, че те са наситени с очаквания към нас. Доста често се случва да се чувстваме принудени, изнудени, подкупени, неоценени обективно. И тук не става въпрос дали това усещане е реално, става въпрос за нашите чувства. Чувствата са водещи за човекът, независимо от възрастта. Те отговарят и за желанията, и за мотивацията. ВИЕ УЧИТЕЛИ сте важни личности в нашия живот. Много добре знаем как трябва да се държим в училище, в учебен час, в присъствието Ви. Ала как да Ви обясним, че винаги има нещо по – важно в точния момент, имаме емоции, които са като лавина в Хималаите и цунами на Хавай едновременно. Ние не сме идеални и не можем да си научим по – всичко. Колкото и странно да звучи, на нас ни пука и търсим Вашето одобрение. Очакваме да ни познавате повече, да усещаме Вашата загриженост, защото Вие сте пример за нас, как да общуваме и да се ориентираме в йерархията. Това са все важни уроци за живота. И Вие, подобно на родителите ни имате властта над нас да отворите кутията на Пандора, да ни провокирате и да излезе наяве добротата или лошотията. Разбирате ли, че все още нямаме социалния и житейски опит да контролираме ситуацията и самоконтролираме себе си, поведението си. Не се оправдаваме, просто се учим. Имаме нужда от Вас и желанието Ви да направите учебните часове по – интересни за живота. В училище ние, ученици и учители сме заедно всеки ден. Можем да бъдем екип!… Искате ли?…

Скъпи учители, Вие сте ни дали четмо и писмо. При Вас сме казали първите си смислени изречения и правилно решени задачи. Заради Вас ние сме се изградили като личности. Винаги сте ни подкрепяли във всякакви моменти – тъжни, весели. Понякога сме Ви изкарвали от нерви, но никога не сте го показвали, винаги сте се сдържали. С Вас имаме много хубави спомени. Участвали сме в състезания, и дори, когато някой загуби, никой не го упреква, а сме се подкрепяли взаимно. Учениците сме подкрепяли своите учители в добро и лошо. Дори когато напуснем училище, след дванадесети клас, винаги ще Ви зачитаме и обичаме. Обичаме Ви!

 

6

Послание към връстниците – децата като нас

 

На тази възраст е доста трудно да намерим себе си, да се докажем, да отговорим на изискванията на средата и околните. Често в процеса на търсене на „път” отчитаме и постижения и допуснати грешки. Въпреки това сме настроени да продължим да експериментираме, да тестуваме граници и отношения. Именно в този процес порастваме емоционално, като личности и осъзнаваме какво е да понесем отговорността на последиците на взетите от нас решения. Огромното противоречие, в което попадаме е как сме устроени да отхвърлим всичко, което ни казват възрастните и в същото време, колко много искаме да покажем и докажем, че вече сме големи /зрели/.

Децата в училище се правят на интересни, основно за внимание, което може и да им липсва. Понякога, имаме връстници, които в опита си да бъдат забелязани си търсят по-слаб от тях и се започва с проявите на агресия, във всичките и форми. В тези случаи, истината е, че всички сме жертви на насилието – побойникът, този който търпи ударите, тези, които са безучастни, безмълвни свидетели. Други пък, в този период са склонни да пропушат, да пропият или да опитат други вещества, само и само да са приети в компанията на „готините”, на „различните”, на „бунтарите”, на „яките”. Има и трета група връстници, наречени „зубрачи” или „смотаняци”. Дали пък всъщност причината да не ги приемаме е, че им завиждаме, защото успяват да се справят с изискванията на възрастните или просто не ги разбираме, защо не желаят да проявят фалшивата смелост, с която се обграждаме, за да се почувстваме по-добри и приети. Има и друга група наши връстници „незабележимите”, аутсайдерите. Те предпочитат живот в интернет, а всички знаем колко опасно може да е това.

Често на тази възраст сме свикнали да чуваме позитивни послания и желание от страна на възрастните да ни мотивират, да покажем най – доброто от себе си. Но всъщност е доста трудно, защото се чувстваме объркани, все още търсим и променяме интересите си. В този период хората от обкръжението ни имат влияние върху нас и процеса на формиране на личността ни. Хората могат да ни направят неуверени или вярващи в себе си, да ни подтикнат да си поставим цели или пък да живеем ден за ден, безцелно. Ето какво ще Ви кажем ние – група от петнадесет годишни, ваши връстници: „Вие лесно ще затворите една врата, но спомена, за това, което сте искали, ще остане в сърцето Ви. Никога не се отказвайте от нещо, което обичате!”

7
НАРЪЧНИК НА ГИМНАЗИСТА by Ralitsa Marinova - Ourboox.com

Автори на посланията са учениците от IX клас на Средно училище „Свети Климент Охридски” Ловеч:

Ана-Мария Иванова

Антон Василев

Бистра Гачевска

Габриела Христина Бонева

Денизе Мусева

Мартин Василев

Ралица Веселинова

Стефан Георгиев

Христо Геогриев

 

Занимания по интереси група „Емоционална интелигентност – огледало към света”  IX клас ръководител Ралица Маринова – училищен психолог

месец май 2020 г.

 

9
НАРЪЧНИК НА ГИМНАЗИСТА by Ralitsa Marinova - Ourboox.com
This free e-book is brought to you by
Ourboox.com

Ourboox is the world's simplest platform for creating and sharing amazing ebooks.

You too can become one of our 75,000 authors.

Join us now and start creating your own books right away.

Create your own free book

COMMENTS 0

Leave a Reply