Франция by Monika Petrova - Ourboox.com
This free e-book was created with
Ourboox.com

Create your own amazing e-book!
It's simple and free.

Start now

Франция

  • Joined Nov 2018
  • Published Books 1

Франция е държава в Западна Европа, включваща също няколко територии разположени на други континенти. Франция заема части от западна и югозападна Европа. Територията й е 675 417 км² (в Европа – 547 030 км²). Тя е разположена на трето място в Европа след Русия и Украйна, граничи с Белгия  , Люксембург и Германия на североизток, Швеция и Италия на изток, а Андора и Испания на юг. Метрополисът на Франция се простира от Средиземно море до Ламанша и Северното море и от Рейн до Атлантическия океан.

2

По-голямата част от територията е заета от равнини, низини и ниски планини. Високи са само граничните територии на Алпите и Пиренеите. На френската територия е връх Мон Блан (височината му е около 4810 метра), за първи път е изкачвана от  Жак Балма  и  Мишел Пакар  на 8 август 1765 г.

3

Земните нации на Франция не са богати на полезни изкопаеми и се налагат от други страни.

На север и запад в страната преобладават умерените океански климат, а на юг, по крайбрежието на Средиземно море – субтропичното.

Страната се отличава с достатъчно водно богатство. Най-големите реки са Лоара, Рона, Сена, Гарона и др. Повечето от тях служат за транспорт и са свързани помежду си с плавателни канали. На много от алпийските реки са изградени вецове.

СвÑ?  Ñ ​​Ð · Ð ° но иР· оР± Ñ?  Ð ° жÐμниÐμ

Река Лоара

 

4

По-важни исторически събития и дати

Най-старите наблюдения на човешката живот в днешна Франция са датирани преди около 1,8 милиона години. След това хората се сблъскват с един суров и променлив климат, отбелязан от няколко ледникови епохи. Франция има голям брой украсени пещери от горната палеолитна епоха, включително един от най-известните и най-добре запазените са от (приблизително 18 000 г. пр. Хр.).

5

     Наполеон и 19-ти век (1799-1914 г.)

6
This free e-book was created with
Ourboox.com

Create your own amazing e-book!
It's simple and free.

Start now

Ad Remove Ads [X]
Skip to content