ביולוגיה by ekrema abu raia - Illustrated by אבו ריא עכרמה - Ourboox.com
This free e-book was created with
Ourboox.com

Create your own amazing e-book!
It's simple and free.

Start now

ביולוגיה

by

Artwork: אבו ריא עכרמה

  • Joined Jun 2016
  • Published Books 1

ביולוגיה של התא (נקראת גם ביולוגיה תאית או ציטולוגיה) היא אחד הענפים הגדולים והחשובים בביולוגיה.

מקור השם הלועזי של התחום, ציטוֹלוֹגיה, ביוונית: קיטוֹס פירושו “סל, מכל” (ובהשאלה: תא); לוגיה (λογία) פירושו “תורה”.

למרות היותם של התאים זעירים ובעלי תכולה ותוכן מוגבלים, עדיין לא צלח בידי הביולוגיה לזהות את מיליוני התרכובות השונות הממלאות תפקידים בתא ואת אלפי התהליכים השונים המתרחשים בו. אפילו בתהליכים חשובים ומוכרים, כגון התפצלות התא (מיטוזה ומיוזה), התמיינות התאים ומותםהמתוכנת (אפופטוזה), עדיין רב הנסתר על הנודע.

היות שכל היצורים החיים מורכבים מתאים, מתבקש כי תורת התא תהיה אחד התחומים הבסיסיים ביותר בביולוגיה (ייתכן שכימיה אורגנית, ביוכימיהוביופיזיקה בסיסיים יותר, אך הללו משתייכים גם למדעים אחרים ולא רק לביולוגיה). למרות שהתארים או המקצועות “ביולוג של התא” או “ציטולוג” נדירים למדי, הרי שחוקרים מכל תחומי הביולוגיה עוסקים למעשה בחקר התא, באופן ישיר או עקיף.

2

3

4
ביולוגיה by ekrema abu raia - Illustrated by אבו ריא עכרמה - Ourboox.com
ביולוגיה by ekrema abu raia - Illustrated by אבו ריא עכרמה - Ourboox.com

7

רעיון / תופעה

מפרט תכנים

מונחים ומושגים נוספים
האדם הוא יצור רב- תאי, הוא מופרד מן הסביבה ומקיים עמה יחסי גומלין, ושומר על סביבה פנימית יציבה.

 

·   הסביבה הפנימית של גוף האדם נשמרת יציבה בתחומים מסוימים (הומאוסטזיס). העור ורקמות החיפוי הם הגבולות בין פנים לחוץ.

·   יחסי הגומלין בין גוף האדם ובין סביבתו כוללים: קליטת חומרים ואנרגיה, קליטת מידע, הפרשת חומרים ופליטת חום תוך הדגשת העיקרון של יחס שטח פנים לנפח.

בכוונה לא פורטו המונחים בסעיף זה. המונחים שבמפרט התכנים מייצגים את רמת ההעמקה הנדרשת, וכאן חשוב להדגיש את התפקוד והמבנה של האדם כמייצג יצורים (אורגניזמים) רב-תאיים.
גוף האדם בנוי מתאים, רקמות, איברים ומערכות איברים. ·   גוף האדם בנוי מערכות של איברים, המאפשרות לגוף לפעול כיישות אחת. שמות המערכות, תפקודן העיקרי ומקומן:
התפקוד הכולל של הגוף מותנה בתיאום ובוויסות כל הפעילויות המתרחשות בו. ·   התיאום והוויסות של פעולת המערכות בגוף האדם מתבצעים באמצעות תקשורת בין המערכות, שבה משתתפים מערכת ההובלה, מערכת העצבים וההורמונים.
8
מערכת תפקיד עיקרי מיקום ואיברים
עיכול קליטת חומרים לבניית הגוף מהסביבה החיצונית.

במערכת העיכול נקלטים מים המתקבלים מהמזון ומשתייה, מינרלים וחומרים אורגאניים.

חומרים אורגאניים מורכבים ממולקולות גדולות שלא יכולות לעבור דרך קרום התאים ועל כן לא יכולות להיספג ממערכת העיכול לדם בצורתם המקורית. במערכת העיכול מתפרקות המולקולות האורגאניות הגדולות לאבני הבניין שלהן (מולקולות קטנות) ואז הן נספגות ממערכת העיכול לדם ובאמצעותו לכל תאי הגוף.

נשימה

(חילוף גזים)

שני תפקידים עיקריים (משולבים):

1.      חילוף גזים: החדרת חמצן לגוף המשמש בנשימה התאית של תאי הגוף ופליטת עודפי פחמן דו חמצני הנוצר בנשימה התאית.

2.      שמירה על pH הדם: פחמן דו חמצני נוצר בתאים בתהליך הנשימה התאית ומופרש לדם. הפחמן הדו חמצני מגיב עם מים (בנוזל התא, בנוזל הבין תאי או בדם) והופך לחומצה פחמתית. הצטברות חומצה בדם מורידה את ה- pH ועלולה לגרום לדנטורציה  של חלבונים, מצב מסוכן לתאים ולגוף. הפרשת עודפי הפחמן הדו חמצני במערכת הנשימה מונעת הצטברותו ושינויים ב-pH.

 

אף, קנה, סמפונות, ראות.

שרירים נלווים – שרירים בין צלעתיים וסרעפת.

הובלה 1.      הובלת חומרים ממקום קליטתם לכל התאים: חומרים מזון ומים הנקלטים במערכת העיכול, חמצן הנקלט במערכת הנשימה.

2.      קליטת חומרי פסולת הנוצרים בתאים והעברתם למקום פליטתם (פחמן דו חמצני הנוצר בתהליך הנשימה התאית בתאים מועבר לריאות, פסולת חנקנית (שתנן) שהיא תוצר של חילוף החומרים של חומצות אמיניות מועברת לכליות).

3.      ויסות חום הגוף.

·         פיזור אחיד של החום (חום נוצר בעיקר בנשימה התאית של השרירים. דם שעובר דרך השרירים מתחמם ועם זרימתו הוא מפזר את הגוף בכל הגוף.

·         ויסות כמות החום המתפזרת לסביבה על ידי הרחבה או הצרת צינורות הדם ההיקפיים (אלה העוברים מתחת לעור).

4.      תיאום – הורמונים מופרשים לדם ובאמצעות הדם הם מועברים לכל הגוף. תאים בעלי קולטנים להורמון הספציפי קולטים אותו. כך הדם משמש כמתווך בין איברים שונים ותורם לתיאום הפעולה של הגוף כולו.

5.      הגנה –

·         במערכת הדם זורמים תאי הדם הלבנים השייכים למערכת ההגנה.

·         במערכת הדם מצוי מנגנון לקרישת דם המונע איבוד דם בעת  פציעה. כך נמנע איבוד של חומרים וירידה מסוכנת של לחץ הדם.

 

 

לב וצינורות דם (עורקים, ורידים, נימים).

רקמת הדם (פלסמה ותאים).

הפרשה תפקידים:

1.      שמירה על לחץ הדם – על ידי הפרשת עודפי מים ומלחים.

2.      הפרשת פסולת חנקנית שהיא תוצר של חילוף החומרים של חומצות אמיניות (שתנן).

3.      הפרשת רעלים.

מערכת ההפרשה ממוקמת באזור הגב מתחת לסרעפת.

כליות, צינורות מובילי השתן, שלפוחית השתן וצינור השתן.

הגנה הגנה על הסביבה הפנימית של הגוף מפני פלישה של גורמים זרים. בלוטות של מערכת החיסון: שקדים, תימוס, טחול, מוח העצמות, קשרי לימפה וצינורות לימפה.

וכמובן: תאי הדם הלבנים בתוך נוזל הלימפה והדם.

תקשורת עצבים תקשורת מיידית בין המוח לבין חלקים שונים בגוף.

קליטה ועיבוד של מידע מהסביבה החיצונית והפנימית של הגוף ותגובה לגירויים אלה. 

הורמונים תקשורת כימית בין תאים.

בלוטות המערכת מפרישות הורמונים אשר מווסתים את הפעילות של האיברים השונים בגוף.

 
תנועה   שלד ושרירים.
רבייה מעבר המידע התורשתי לדור הבא.  
9

גוף האדם, בדומה לאורגניזמים מורכבים אחרים, מכיל עשרות טריליונים של תאים.[1] תאים אלה, המהווים את יחידות החיים הבסיסיות, פועלים יחד ובצורה מבוקרת על מנת לקיים את עצמם ואת המערכת הגדולה אליה הם שייכים, גוף האדם. לבד מתאי הגוף השונים, מורכב הגוף מהנוזל החוץ-תאיומהמשתית החוץ-תאית (extracellular matrix) העשויה מחלבונים שונים (חלקם מחוברים לסוכרים מורכבים) ומינרלים.

תאי הגוף מאורגנים כרקמות שונות – רקמת עצב, רקמת שריר, רקמת חיבור ורקמת אפיתל, המרכיבות את איברי הגוף. ניתן לקבץ איברים שונים למערכות גוף הממלאות תפקידים שונים. תפקידן של מערכות הגוף הוא שימור ההומאוסטזיס בסביבת התאים (בנוזל החוץ-תאי). כך, למשל, מערכת הנשימה מורכבת מפה ואף, מקנה הנשימה והסמפונות ומהריאות. כל אחד מאיברים אלו עשוי הרכב אחר של רקמות תאים. פעולתם המשותפת של איברי מערכת הנשימה מביאה לשמירה על רמה מתאימה של חמצן בנוזל החוץ-תאי ולסילוק רמה עודפת של פחמן דו-חמצני. מערכות גוף אחרות מאפשרות שמירה של תנאים ייחודיים בסביבת התאים או מבקרות ושולטות על פעולת התאים והמערכות.

דרך נוספת לקבץ את איברי הגוף היא חלוקת הגוף לאזורים. אזורים אלו מוגדרים על פי מראהו החיצוני של הגוף ועל פי חלוקת החללים הפנימיים בגוף.

10

חמצן, פחמן, מימן וחנקן הם המרכיבים הראשיים של גוף האדם. באופן טיפוסי הם מהווים כ-96 אחוזים ממסת הגוף;[3] החמצן לבדו תורם כ-65 אחוזים. החמצן נפוץ במיוחד עקב היותו אחד ממרכיבי המים ובשל מעורבותו בתהליכי הנשימה התאית. הבאים בתור הם פחמן (18.5 אחוזים), הנפוץ משום שהוא מהווה חלק מכל תרכובת אורגנית, מימן (9.5 אחוזים), שמהווה חלק ממולקולת המים ומצוי ברוב רובן של התרכובות האורגניות, וחנקן (3.3 אחוזים), שמהווה חלק מכל חלבון ומכל חומצת גרעין. לארבעת היסודות הללו מתווספים שבעה יסודות נוספים, ויחד הם מרכיבים את רשימת האטומיםהעיקריים המצויים בגוף האדם. בנוסף להם קיימים חמישה עשר יסודות קורט שכל אחד מהם מהווה פחות מעשירית האחוז ממסת הגוף.

בגוף האדם ניתן למצוא הן מולקולות אורגניות והן מולקולות אי-אורגניות. החומר האי-אורגני העיקרי בגוף הוא מים, המהווים כשישים אחוזים ממסת הגוף. מולקולות אי-אורגניות חשובות נוספות הן חמצן (בצורתו המולקולרית  O_2) ופחמן דו-חמצני, המשתתפים בתהליך הנשימה התאית. יתר המולקולות האי-אורגניות בגוף הן אלקטרוליטים מומסים, המתפרקים ליונים. חלקם חומצות ובסיסים וחלקם מלחים. בין החומצות והבסיסים ניתן לציין את יון המימן (חומצה) וביקרבונט (בסיס), ובין המלחים ניתן להזכיר את הנתרן הכלורי (מלח בישול). למולקולות האי-אורגניות תפקיד חשוב ביצירת סביבה מקיימת חיים לתאי הגוף.

11
This free e-book was created with
Ourboox.com

Create your own amazing e-book!
It's simple and free.

Start now

Ad Remove Ads [X]
Skip to content