פרקים 1, 2 ספר אוטוביוגרפי כרך א – תרגום לרומנית Capitolele 1, 2 Cartea autobiografică Vol. I – Traducere în limba română by דוד אברמוב DAVID AVRAMOV - Illustrated by DAVID AVRAMOV - Ourboox.com
This free e-book was created with
Ourboox.com

Create your own amazing e-book!
It's simple and free.

Start now

פרקים 1, 2 ספר אוטוביוגרפי כרך א – תרגום לרומנית Capitolele 1, 2 Cartea autobiografică Vol. I – Traducere în limba română

by

Artwork: DAVID AVRAMOV

מייסד ויו"ר תנועת כמוך, כיום נשיא התנועה http://www.kamocha.org/ מייסד הרשת החברתית העולמית לתרומה לקהילה - לאדם לחי ולסביבה http://www.give4u.org/ יזם Read More
  • Joined Sep 2015
  • Published Books 23

David Avramov Autobiografie – Volumul 1 din 3 părți

 

Cuprins

 

Capitolul 1 – Contextul evreilor bulgari și originea familiei – Pagina 2

 

Capitolul 2 Perioade de imigrare în Israel a familiei mele, nașterii mele, grădiniței și școlii elementare 1952-1967 – Pagina 8

1

Capitolul 1 – Contextul familiei evreilor bulgari Originea Bulgariei Bulgaria

 

Evreimea este o comunitate evreiască multietnică care a existat în regiunea bulgară din secolul al II-lea până în prezent.

În 1945, comunitatea a atins dimensiunea maximă și număra 49.172 de persoane.

 

Primii evrei din Bulgaria au fost românii.

Dovezi ale comunităților din Imperiul Roman au fost găsite în satul Gigan și în orașele Plovdiv și Kyustendil.

În perioada Primului Imperiu Bulgar, evreii din Bulgaria au servit ca intermediari împotriva Regatul khazar și, în perioada celui de-al doilea imperiu bulgar, s-au bucurat de libertatea de închinare și de ocupații fără precedent în Europa medievală.

A sosit și Bavaria.

2

La sfârșitul secolului al XV-lea, au ajuns pe teritoriile Imperiului Otoman, inclusiv în Bulgaria, deportați din Spania și Portugalia la invitația sultanului otoman din al doilea Isit. Evreii din Spania,care erau literati multilingvi și includeau comercianți și artizani, integrați în sistemul economic otoman și au prosperat.

Datorită dimensiunii comunității sefarde, membrii comunităților române, askenazi și evreiești din Ungaria s-au asimilat treptat în ea.

Declinul treptat al Imperiului Otoman a fost însoțit de numeroase războaie în regiunea bulgară și de o deteriorare treptată, dar semnificativă a situației economice a evreilor din Bulgaria.

Mulți refugiați evrei au ajuns în Bulgaria care au fugit în urma retragerii armatei otomane de pe teritorii.

pierdut de otomani în Europa.

3

După războiul otoman-rus (1878-1877), principatul bulgar a câștigat independența în practică, în virtutea deciziilor Congresului de la Berlin.

Noua constituție bulgară a asigurat drepturi extinse minorităților din principat și comunitatea a numit un rabin șef care a fost adus în afara granițelor Bulgariei și a gestionat comunitățile din diferitele localități printr-un consistoriu central.

După independența Bulgariei, sistemul de educație evreiască a fost stabilit prin școlile întregii rețele de membri israelieni și, în același timp, a început înființarea de școli comunitare. Schimbările în publicul evreu au inclus un proces laic, similar cu iudaismul din Europa în ansamblu, iar comportamentul comunităților evreiești a fost înlocuit în consecință.

La sfârșitul secolului al XIX-lea, Activitatea sionistă a început în Bulgaria și a afectat imigrația în Palestina.

Enoriașii au împărtășit o așezare în Khorne, au fondat colonia

4

pe Muntele Tov și au fost printre fondatorii coloniei yavanal. În 1898, în Bulgaria a fost înființată o ramură a Organizației Sioniste.

Acceptarea largă a ideii sioniste în publicul evreu a fost însoțită de o dezbatere publică aprinsă și chiar de lupta pentru controlul străzii evreiești,

Printre șoimii mișcării sioniste, demnitarii familiilor înstărite numeau notele, iar înființarea rabinatului șef condusă de rabinul Mordechai ahernfreiz.

În același timp, a existat o luptă pentru imaginea educației evreiești în Bulgaria între instituțiile de învățământ comunitar controlate de mișcarea sionistă și șefii tuturor membrilor Israelului (c “h).

Toate bătăliile au fost în cele din urmă decise în favoarea mișcarea sionistă și rețeaua Chach au părăsit Bulgaria.

 

La începutul secolului al XX-lea, evreii din Bulgaria erau în

5

număr de 33.307, iar Principatul număra 34 de comunități organizate.

După înfrângerea Bulgariei în timpul primului război mondial, a izbucnit o criză

economică și socială acută în țară, care a fost însoțită de migrația internă către cele mai mari orașe în ansamblu și în principal Sofia.

În izbucnirea celui de-al doilea război mondial, aproximativ 48.000 de evrei trăiau în Bulgaria și mai mult de jumătate dintre ei locuiau în capitala Sofia.

În timpul celui de-al doilea război mondial, evreii bulgari au fost persecutați de guvernul bulgar și au fost supuși legii privind protecția națiunii care seamănă în formatul său cu legile de la Nürnberg.

Aproximativ 9.000 de evrei au fost trimiși la muncă forțată. Bulgaria, care era aliatul Germaniei naziste, a semnat acordul tripartit, iar Wehrmacht a intrat în țară fără luptă și a fost

6

acceptată cu entuziasm de către locuitorii Bulgariei.

[1] germanii au folosit solul bulgar ca bază de ieșire pentru cucerirea Greciei și Iugoslaviei.

Martie 1943 a fost fatală în istoria comunității.

La 10 martie, o încercare nu a reușit să îi expulzeze la cel puțin 6.365 lagăre de exterminare de la evreii din „vechea Bulgarie” din cauza unei lupte încăpățânate conduse de șefii diferitelor comunități.

 

Asistați de o mână de politicieni și șefi ai bisericii bulgare.

În același timp, bulgarii au deportat la Treblinka pe cei 11.343 evrei din Tracia, Macedonia Vaardar și Detail.

În mai, aproximativ 19.000 de evrei din Sofia au fost deportați în orașele de câmp, iar mai târziu multe sute de evrei din alte orașe importante au fost deportați. După sfârșitul războiului, activitatea sionistă din țară a reluat și, într-o luptă acerbă pentru controlul străzii evreiești între

7

sioniști și comuniștii evrei, imigrația a fost reluată treptat. Procesul de imigrație s-a accelerat după înființarea statului Israel cu ajutorul autorităților comuniste și a majorității membrilor comunității a părăsit Bulgaria.

La începutul celui de-al doilea deceniu al secolului XXI, un maxim de 4.000 de evrei trăiau în Bulgaria.

 

Citat din Wikipedia Vedeți mai multe informații acolo.

 

Evreii din Bulgaria – O crimă între ei și moarte – Moshe Musk

Un articol care descrie evreii bulgari în timpul Holocaustului

http://www.yadvashem.org/odot_pdf/Microsoft%20Word%20-%206589.pdf

 

Comunitatea bulgară a fost singura comunitate evreiască din orice țară din lume în care au existat evrei în care niciun evreu nu a pierit în timpul Holocaustului.

8

Mulțumesc evreilor bulgari care au susținut să-ți iubești aproapele ca pe tine însuți

și, prin urmare, poporul bulgar i-a protejat pe evrei, deoarece știa că în zilele lor darea lor era corectarea lor.

Familia părinților mei și bunicii mei s-au născut în Bulgaria.

Bunicul meu era un om bogat – David Hasson – după care am fost numit.

El i-a ajutat foarte mult pe locuitorii Bulgariei pentru evrei și neevrei, a fost reprezentantul comunității în guvernul bulgar și în casa regală bulgară și i-au oferit întotdeauna ceea ce dorea (pentru evrei).

Evreimea bulgară 47000 de evrei care nu au fost răniți de naziști datorită stilului de viață și iubesc aproapele tău ca pe tine însuți

mulțumită bunicului meu care a fost cel mai bogat om din evreii bulgari care i-a ajutat pe evrei mai întâi

și în fiecare lună îi aduceau o valiză plină de bani regelui

9

Boris, care îl dădea ministrului bunăstării pentru a-i distribui celor săraci.

Aceste informații despre bunicul meu nu sunt menționate în cărțile de istorie din Bulgaria, de teama de a nu fi interpretate ca mită.

Când naziștii au făcut apel la regele bulgar să-i pună pe evrei pe trenurile blestemate pentru a-i transporta la moartea lor în trenuri și la cei rămași în crematorii, regele a răspuns că ar trebui să se consulte și să returneze un răspuns.

În consultare cu miniștrii guvernamentali și reprezentanții clerului, el a primit o declarație de la ei „despre trupul nostru mort”.

După o săptămână de răspuns negativ la naziști – a fost ucis de ei.

Evreii au fost împrăștiați imediat în sate departe de orașe.

 

Sătenii erau jumătate colaboratori și jumătate erau partizani

10

și îi apărau pe evrei.

Tata a studiat medicina, deoarece familia sa cu multe minți nu avea mijloacele financiare și, din moment ce fratele său a studiat medicina, și-a folosit cărțile.

Răposatul meu doctor Abramov Meir era ginecolog și făcea minuni în grija sătenilor și primea ouă pe de o parte și găini pe de altă parte.

 

11

Capitolul 2 Perioade de imigrare în Israel a familiei mele, naștere, grădiniță obligatorie și școală elementară 1952-1967

 

În 1952, părinții mei, împreună cu bunicii și fratele de un an, au emigrat în Israel.

Bunicul meu își lasă averea și averile în încredere cu un rezident bulgar care l-a ajutat foarte mult.

Părinții mei au imigrat în Israel fără proprietate, cu excepția fratelui meu de un an.

Ajung la Ramla, unde tatăl meu se stabilește într-o casă arabă și începe să lucreze ca ginecolog.

Mama mea servește ca asistentă medicală care se ocupă de programări și îl ajută și în camera de tratament.

M-am născut pe 5 noiembrie 1953 și bunicii mei au grijă de copii.

După aproximativ 5 ani, ne mutăm să trăim cu o taxă cheie în Tel Aviv, în districtul Ben Zion, în colțul Habima, în 1909.

12

părinții lucrează de la dimineață până la prânz la Ramla și după-amiaza până la ora 20:00 la Tel Aviv.

Îngrijirea copiilor este continuată de bunici.

situația de a avea o clinică acasă nu îmi permite să am prieteni acasă și pot merge doar în vizită la prieteni acasă.

 

Bunicul meu a fost numit după el – David Hasson – era un om care avea nevoie de companie și îi plăcea să joace cărți și, de asemenea, cu bani.

 

Într-o zi m-am dus la bunicul meu Discount Bank era deținută de familia Recanati (vieți interesante lângă SD Ben-Zion) și i-am cerut un împrumut de 1000 de sicli (deoarece nu am vrut să-l întrebăm pe tatăl meu.)

Discount Bank a fost identificată cu evreii din Balcani.

Întrebați-l dacă are încredere și a spus, cu siguranță Bulgaria are încredere în particularul bulgar pe care îl vor primi de la o

13

garanție.

i-au spus să vină a doua zi și să continue procesul.

Următorul va veni bunicul meu Bank, i-a spus să se așeze și i-a dat un pahar cu apă și a adus un doctor.

m-a întrebat de ce am nevoie de un doctor, nu sunt bolnav acum.

apoi i sa spus că Bulgaria s-a alăturat, a luat toți banii și a fugit din Bulgaria și nu a putut fi localizată.

Bunicul meu a intrat în depresie.

Tatăl meu a început să-i acorde o indemnizație lunară și i-a spus că nu poate primi prea mult pe lună, deoarece joacă și va putea folosi banii în consecință.

În ciuda vârstei tinere am simțit dezamăgirea bunicului meu frustrare, tristețe.

Prietenii lui cu care jucați cărți nu credeau la început că nu are bani pentru că își amintea că era un om foarte bogat.

Apoi i-au dat și bani pentru că în trecut îi ajuta foarte mult.

14

Bunicul s-a schimbat, nu era același bunic fericit care dăruiește împrejurimilor sale.

15
This free e-book was created with
Ourboox.com

Create your own amazing e-book!
It's simple and free.

Start now

Ad Remove Ads [X]