נלכדים ברשת by yahalom gadasi - Illustrated by גדסי יהלום - Ourboox.com
This free e-book was created with
Ourboox.com

Create your own amazing e-book!
It's simple and free.

Start now

נלכדים ברשת

by

Artwork: גדסי יהלום

  • Joined Feb 2019
  • Published Books 2

רשת האינטרנט הפכה בעשור האחרון לאמצעי תקשורת מרכזי. תופעה זו באה לידי ביטוי בעלייה מתמשכת בשיעור הגולשים, משך הגלישה ברשת, המשאבים המופנים להעלאה ולקידום של תכנים ברשת. לאור האפשרויות הרבות הגלומות באינטרנט, ישנן גם סכנות פוטנציאליות ורבות הטמונות ובה שאליהן נחשפים הגולשים, בפרט ילדים ובני נוער.

אחת התופעות הנפוצות ברשת היא התופעה של אנשים מבוגרים המתחזים לילדים ומנצלים את תמימותם ואת מצוקתם. הם מתכתבים עמם על נושאים אינטימיים, בדרך כלל מיניים, ובכך פוגעים בהם נפשית ומנטלית. הניצול יכול להתרחש גם ע”י ילדים שיכולים לפגוע בילדים אחרים. הרשת היא אמצעי נפוץ בידי פדופילים, המנצלים את יכולת ההתחזות או את האנונימיות ברשת כדי להגיע לילד ולפגוע בו פיזית. בארץ אירעו מקרים רבים של פגיעות פיזיות, ובדרך כלל גם מיניות.

להלן סרטון על תפיסת פדופיל והסבר המשטרה על התופעה:

https://www.youtube.com/watch?v=UFEj-v6_tiU

2

פדופיליה היא מונח רפואי מתחום הפסיכיאטריה, סוג של הפרעה נפשית מינית שאינה בשליטה, והיא באה לביטוי במשיכה מינית של אדם מבוגר. למרות שפדופיליה היא הפרעה פסיכיאטרית, פדופילים נחשבים לעברייני מין המנצלים קטינים לצורך סיפוקם המיני.

רשת האינטרנט הינו מקום פורה לתקשורת בין בגירים לקטינים, שראשיתה שיחה תמימה כביכול הטומנת בחובה ניצול ופגיעה מינית. הסיבה לתופעת הפדופיליה היא  כי הנגישות לאינטרנט הינה קלה מאוד. בשונה מאמצעי התקשורת האחרים – רדיו, טלוויזיה ועיתונות, שבהם מונהגת מדיניות של צנזורה המחויבת ע”פ חוק. לעומת הרשת שבה אין שום חוקים מגבילים.

3

אמנם הפגיעה המינית במרחב הווירטואלי נעשית לרוב ללא מגע פיזי, באמצעות מלל פוגעני ו/או הפצת תמונות וסרטונים בעלי אופי מיני, אולם עברייני מין פעילים ברשת גם במטרה ליצור קשר עם ילדים ולפתות אותם לקיים איתם מפגש פנים אל פנים לצורך ניצול מיני. 

 

גלעד האן, חוקר עבירות ופשעי מחשב, מסביר: ילדים ובני-נוער הם בעלי סקרנות לתחום המין, ומסיבה זו עלולים מסיבות שונות לחפש קשרים ומערכות יחסים עם זרים מתוך סקרנות וללא בקרה. עברייני מין ברשת מכוונים עצמם אל ילדים אלה, ופעמים רבות פונים אליהם ישירות באמצעות הקונטקסט המיני. הילדים לא תמיד מבינים את ההקשר המלא של הפנייה אליהם, ונופלים קורבן לפגיעה.

 

מקרה שאירע בארץ, מורה בבית ספר יסודי בתל- אביב, ביצע מעשים מגונים בארבע ילדות מכיתה ב’. כאשר התלמידות ניגשו אליו על מנת לקבל עזרה הוא הושיב אותן על ברכיו וביצע את זממו. לעיתים חרף התנגדותן הפיזית והמילולית. 

https://youtu.be/jmAde9va6hQ

4
נלכדים ברשת by yahalom gadasi - Illustrated by גדסי יהלום - Ourboox.com

לאור העובדות המוצגות בראשית הספר, כיצד ניתן לטפל בבעיית הפדופיליה הן בעולם הלא דיגיטלי והן בעולם הדיגיטלי?

הדרך הראשונה לטיפול בבעיה הינה באמצעות טיפול בעברייני מין בעזרת הסדרים חוקיים ואכיפתם. הדרך השנייה הינה פעילות מסיבית מול הגורמים הטכניים העומדים מאחורי הרשת האינטרנטית כדוגמת ספקי שירות, ספקי גישה ושירותי חיפוש ומיון. הדרך השלישית,  מתמקדת בטיפול ובמניעה בקרב קורבנות פוטנציאליים, דהיינו ילדים, על ידי חינוך והסברה במוקדים שונים. מסגרת הטיפול והמניעה במערכת החינוך באה לידי ביטוי בחוזר מנכ”ל משרד החינוך אשר אחראי לחסימת אתרי מידע בלתי רצויים באינטרנט במערכת החינוך לשם הבטחת ההגנה על הקטינים מפני חשיפה לחומרים מזיקים. כמו כן מתבצעות פעולות נוספות כמו חינוך הטמעה ואף חסימות ועידוד אמצעי סינון.

6

ראשית ברשת האינטרנט קיימות אינספור רשתות חברתיות ותוכנות צ‘אטים, מה שמקל מאוד על הפדופיל לפתח שיחה עם ילד בלי שהדבר יבוא לידיעת הוריו או האחראים עליו.

שנית, רשת האינטרנט מאפשרת לעברייני מין אנונימיות והסתתרות מאחורי זהות בדויה, וירטואלית, כמו גם לרכוש את אמונם של הילדים, להציף אותם בתכנים מיניים ובצורה הזאת לגרום לילד לעשות בעצמו מעשים מגונים בעת שהפדופיל צופה בו שזהו תוכן פורנוגרפי. ובוא העת  הפדופיל גם יציע להיפגש פנים אל פנים במסווה של היכרות תמימה.

בתופעה הלא דיגיטלי, הפדופיל הוא לרוב אדם המוכר לילד לכן הילד סומך עליו והפדופיל יכול לבוא לסיפוקו המיני כאשר הוא מנצל את מרותו על הילד. בעולם הלא דיגיטלי הפגיעה הינה פגיעה ישירה בילד. 

7

8

פדופיליה היא תופעה שיש בה רמת מסוכנות גבוהה לציבור ועבירה פלילית, לפיכך במהלך השנים מדינות מערביות שונות, כמו גם ישראל, גיבשו ועיצבו פתרונות משפטיים שונים להתמודדות עם תופעה זו, הן במישור הענישה והן במישור הפיקוח והמעקב.

 

חוק העונשין, התשל”ז-1977.

החוק למניעת העסקה של עברייני מין במוסדות מסוימים, התשס”א-2001.

חוק מגבלות על חזרתו של עבריין מין לסביבת נפגע העבירה,התשס”ה-2004.

חוק הגנה על הציבור מפני ביצוע עבירות מין, התשס”ו-2006.

9
נלכדים ברשת by yahalom gadasi - Illustrated by גדסי יהלום - Ourboox.com

ברוב המקרים התעללות מינית ומעשה פדופיליה בילדים אינה נעשית תוך הפעלת כוח, ולכן היא אינה מותירה סימנים חיצוניים גלויים. הגילוי המילולי מפי הנפגע, במפורש או במרומז, הוא הדרך הוודאית ביותר לגלות את האירוע.  עם זאת יש מספר סימני זיהוי נוספים פיזיים והתנהגותיים, אתמקד בסימנים ההתנהגותיים:

 

הפרעות שינה; סיוטי לילה; הסתגרות; הימנעות מאנשים מסוימים; התקפי זעם; התנהגות רגרסיבית ירידה משמעותית בלימודים; התנהגות מינית לא נורמטיבית; דיכאון; גילוי עניין מוגזם או ידע רב בנושאים הקשורים למין; שימוש במושגי מין שאינם הולמים את הגיל; הצגת התנהגות מינית מוזרה כלפי ילדים אחרים; בעיקר מתוך כעס, תוקפנות או שתלטנות; ניסיונות אובדניים; בדידות; ניכור ונתק חברתי.סימנים אלה אינם מעידים בהכרח על פגיעה מינית, אבל מהווים תמרורי אזהרה לשינוי במצבו הרגשי של הילד שעלול לנבוע לעיתים מפגיעה מינית

 

https://youtu.be/cUSuR3J6zYQ

11

ישנן כמה דרכים למניעת חשיפת הילד לפדופילים ברשת: ראשית מומלץ להיוועץ במומחי מחשבים, ולרכוש מערכות המסננות תוכן פורנוגרפי ממחשבי הילדים. ניתן להתאים את התוכנות גם למחשב הכללי של המשפחה, המאפשר לילדים קוד גישה שונה שיפעיל את מגבלות הגלישה. אם מתעורר חשש מחשיפת הילד לתכנים מסוכנים, יש לשקול התקנת תוכנות מעקב והקלטת גלישה. כאשר הילד מצויד בסמארטפון,טאבלט או מחשב נייד, יש להקפיד איתו על יציאה מהרשתות החברתיות עם כל כיבוי של המחשב. כמו כן,יש להסביר לו את החשיבות בהסתרת קוד הגלישה והחלפתו מפעם לפעם, כדי למנוע חדירה למחשב על ידי גורמים עוינים.

ולכם הקוראים גלישה בטוחה וחכמה! ולא לשכוח לא ליפול ברשת!   

12

משחק הפעלה:

תלמידים יקרים!

הגלישה ברשת דומה לעתים לנסיעה בכביש. כדי להגיע למחוז חפצנו, עלינו לנהוג בזהירות, להישמע לתמרורים ולחוקים ולהתנהג באדיבות לנהגים אחרים ולהולכי רגל. גם כשגולשים ברשת האינטרנט, יש לציית לחוקים, להישמע לכללי האתיקה, לזהות מצבים העלולים לסכן אותנו ולהתנהג בהתאם.

במסגרת פעילות “גלישה בטוחה ברשת” עליכם לזהות מצבים שבהם תמרורי דרכים יכולים לשמש גם כתמרורי זהירות ברשת.

אנא היכנסו לקישור הבא ותפעלו על פי ההוראות

https://docs.google.com/document/d/1BiBdD3w5c4Zdv2AS8QYJPGFR78r2YDlVovJvEAEpIa8/edit

בהצלחה!

ושלא תפלו ברשת 😉

13

רשימת ביבליוגרפיה: 

 

גולדשמידט, רועי יובל וורגן (2012). מידע ונתונים בנושא פדופיליה וטכנולוגיות למאבק בה. אוחזר מתוך כתובת אינטרנט.

https://fs.knesset.gov.il/globaldocs/MMM/ccc38d55-f7f7-e411-80c8-00155d010977/2_ccc38d55-f7f7-e411-80c8-00155d010977_11_9614.pdf

עציוני, ל’ (תשע”א). תופעת הפדופיליה וחוק הגנה על הציבור מפני עברייני מין על החיבור המתבקש בין פסיכולוגיה- פסיכיאטריה לבין פיתוח נורמות משפטיות ראויות להתמודדות עם התופעה [גרסה אלקטרונית] אוחזר מתוך כתובת של אתר אינטרנטי.

https://clb.ac.il/wp-content/uploads/2017/10/8-5.pdf

עו”ד בן מאיר, ע’ , עו”ס קושר ח’ (2012). פדופיליה לא אהבת ילדים. מכון חרוב והמועצה לשלום הילד. אוחזר מתוך כתובת אינטרנט.  https://haruv.org.il/_Uploads/dbsAttachedFiles/padofilia2012email.pdf

מורג, גלעד. (21.5.18). המורה הפדופיל שאול שמאי נידון לשבע שנות מאסר. אחזור מתוך כתובת אינטרנט   

https://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-5265866,00.html

יורובסקי, ענת. (25.12.2017). רשתות חברתיות רשת פרוצה. אוחזר מתוך כתובת אינטרנט         

  https://www.davar1.co.il/101279/

גלעד האן- חוק עבירות ופשעי מחשב , אחזור אתר אינטרנט

https://www.martzim.co.il/

נתיב רשת להתמודדות בריאה עם העולם הווירטואלי- אתר אינטרנט

http://www.netivei-reshet.org/

איגוד ומרכז הסיוע לנפגעות ולנפגעי תקיפה מינית – אתר אינטרנט

https://www.1202.org.il/

14
This free e-book was created with
Ourboox.com

Create your own amazing e-book!
It's simple and free.

Start now

Ad Remove Ads [X]
Skip to content