7-те чудеса на античния свят by desidokova - Illustrated by   Деси Д.,Десислава К., Лия Галиянова,Кристиана Станева, Мария Димитрова, Илона Тодорова, Гергана Илиева  - Ourboox.com
This free e-book was created with
Ourboox.com

Create your own amazing e-book!
It's simple and free.

Start now

7-те чудеса на античния свят

by

Artwork: Деси Д.,Десислава К., Лия Галиянова,Кристиана Станева, Мария Димитрова, Илона Тодорова, Гергана Илиева

  • Joined May 2021
  • Published Books 1

Всички сме чували за 7-те чудеса на света, но какви са те точно и откъде идват?

 За да стигнем до началото на оригиналния списък с тези древни забележителности, трябва да се върнем в Древна Гърция. Този списък е съставен от пътешественици. Хората в Древна Гърция са пътували и то много. Списъкът, който сега познаваме като “Седемте чудеса на древния свят”, не идва само от един писател, а е компилация от няколко различни списъка с течение на времето.
   Например, през 225г. пр.н.е. математикът Фило от Византия написва книга, озаглавена “Седемте забележителности на света”. Преди това историкът Диодор Сикулус също е описал места, които всеки човек трябва да види. Известният историк Херодот също описва своите “топ забележителности” още през 5 век пр.н.е. Така малко по малко се формират и Седемте чудеса на тогавашния свят.

 

1

Какво е останало от “Седемте чудеса на античния свят” ?

 

За съжаление, от седемте места, само Великата пирамида в Гиза все още съществува. Тя дава представа за невероятните архитектурни и строителни способности, които са съществували по това време. Забележителностите, които отдавна са разрушение, продължават да вдъхновяват художници, които използват въображението си, за да пресъздават обектите само по писмени описания.

 

 

2

Великата пирамида в Гиза, Египет

 

Единственото оцеляло древно чудо, Великата пирамида в Гиза, остава невероятен пример за египетската архитектура. Строителството на пирамидата завършва около 2560 г. пр. Хр. Едва през 1899г. пирамидата престава да бъде най-високата сграда на Земята, като отстъпва мястото си на Айфеловата кула. Тя е изградена от 2.3 милионна каменни блока.Тя е най-голямата от трите египетски пирамиди в Гиза, гробница на фараона Хуфу от 2560 г. пр. Хр.

 

3

Висящите градини на Семирамида 

 

Тези екстравагандни висящи градини вдъхновяват хората на изкуството от векове. Построени са между 605 г. пр. Хр. и 562 г. пр. Хр. и са се намирали някъде в днешен Ирак. Градините, разположени на тераси на височина до 22 метра над нивото на земята, са създадени за съпругата на цар Навуходоносор, кралица Амитис.
За съжаление, висящите градини са единственото антично чудо, за което учените не знаят точното местоположение. В действителност, макар градините да са описани подробно в гръцката и римската литература, не са известни автентични сведения.

 

 

4

Статуята на Зевс Олимпийски, Гърция

 

Създаден от Фидий, майстор скулптор, който е ръководил построяването на Партенона, статуята на Зевс в Олимпия е била много високо оценена, заради своята красота и размери- цели 13 метра височина. Тя е била издигната около 435 г. пр. Хр. и се е намирала в храма на Зевс. Разкошната скулптура изобразява царя на боговете.  В нея са били инкрустирани елементи от нежно-розова слонова кост,  а дрехите на Зевс били от златни листи. В дясната си ръка държал златна статуя висока около 5 метра на богинята на победата Нике, а в лявата- скиптър. Никога не е било направено копие нито от мрамор, нито от бронз, а скулптурата е разрушена през 5-ти или 6-ти век, когато езическата религия е била забранена.
5

Храмът на Артемида в Ефес

 

Този гръцки храм, разположен в днешна Турция, е преправян три пъти, преди окончателната му форма да стане част от списъка с чудесата. Посветен е на Артемида- гръцката богиня на лова. Тя била много почитана и нейният разкошен храм със сигурност показва това. Най-богатите части на храма са построени между 550 г. и 350 г. пр. н. е. и са изрисувани от най-известните художници от онова време. В окончателната си форма храмът е дълъг 148 метра и съдържа над 125 колони. Той е почти напълно разрушен през 262 г. от готите, но не е ясно дали някога е бил напълно възстановен. Днес от него са останали само руините, открити през 19 век, които сега са изложени в Британския музей в Лондон.
Храм на Артемида в Ефес

 

6

Мавзолеят в Халикарнас 

 

Мавзолеят в Халикарнас издържа на поредица земетресения в периода XIII и XVI в. Сега се намира в руини в съвременния град Бодрум, Турция. Мавзолеят е построен около 350 г. пр. н. е. като гробница за сатрап на име Мавзол и съпругата му, която е и негова сестра- Артемизия. Мавзол бил и губернатор на провинциите на Персийската империя и изливал невероятното си богатство в гробницата, завършена след смъртта му от Артемизия. По онова време Халикарнас бил нова столица, която искала да покаже своята слава. В резултат на това е създаден шедьовър, покрит с мрамор. Той бил толкова велик за времето си, че името на Мавзол става синоним на гробница, откъдето идва и думата “мавзолей”.
7

Родоският колос

 

Монументалната скулптура, която е приблизитлно с височината на Статуята на свободата, има кратък, но въздействаш живот. Тя оцелява 60 години преди да бъде унищожена от земетресение. Завършена през 280 г. пр. н. е., статуята изобразява слънчевия бог Хелиос и е издигната на остров Родос, в Гърция. Колосът е създаден, за да отпразнува победата на острова над Кипър, чийто крал се е опитал да нахлуе в Родос. Всъщност, скулптурата е направена от разтопено желязо и бронз от вражеските оръжия.
8

Александрийския фар, Египет

 

Фарът в Александрия също има удължен живот, който трае от 280 г. пр. Хр. до около 1323 г. сл. Хр. По това време той е бил една от най-големите структури, създадени от човека, в света. Серия от земетресения, започнали през 10 век, причиняват разрушаването му. Фарът е висок около 120-140 метра и е построен от Птолемейското царство, египетската династия, която се качва на власт след смъртта на Александър Велики. Фарът дори е изобразяван върху древни монети. През 1994г. френските археолози откриват, че някои от останките му са потопени в пристанището на Александрия. 
9
This free e-book was created with
Ourboox.com

Create your own amazing e-book!
It's simple and free.

Start now

Ad Remove Ads [X]
Skip to content