AYET VE HADİSLERLE İSRAF NEDİR VE ZARARLARI NELERDİR by Nuray Özdemir - Illustrated by SUDENAZ ÖZDEMİR 10/G 444 - Ourboox.com
This free e-book was created with
Ourboox.com

Create your own amazing e-book!
It's simple and free.

Start now

AYET VE HADİSLERLE İSRAF NEDİR VE ZARARLARI NELERDİR

by

Artwork: SUDENAZ ÖZDEMİR 10/G 444

  • Joined Mar 2021
  • Published Books 16

İSRAF NEDİR

İsraf: bir şeyi onu Allah Teâlâ’nın uygun görmediği şekilde harcamaktır. Lüzumundan fazla sarf etmektir. Allah Teâlâ “Ey Ademoğulları! Her secde edişinizde güzel elbiselerinizi giyin; yiyin, için, fakat israf etmeyin. Çünkü Allah israf edenleri sevmez.” (A’râf sûresi, 7/31.) emriyle israfı kesin olarak yasaklıyor.

2

KULLUĞUN İSRAFI
İsraf; aşağılık duygusunu bastırmak ve îtibar satın almak için maddî imkânlarla kendini gösterme çabası olarak ifâde edilse de, aslında bu târif, isrâfın ilk akla gelen sınırlı mânâsıdır. Hâlbuki israf, insanoğlunun haddini aştığı her hususu şümûlüne alan geniş bir mânâyı ifâde eder. İyâs -rahmetullâhi aleyh- bu hakîkati şu veciz ifâdeyle ne güzel dile getirmiştir:
“Allâh’ın emirleri hâricine taşan her şey, israftır.”

3

KALBİN İSRAFI
Nazargâh-ı ilâhî olmak gibi yüce bir şerefe mazhariyet istîdâdıyla yaratılan, îman ve ahlâkın bir nevî mahfazası durumundaki kalbin, insanı Hak’tan uzaklaştıran gaflet ve günahlarla kirletilmesi; kalbin isrâfıdır.

4

ÖMÜR İSRAFI
İnsana ihsân edilen en kıymetli nîmet olan zamanı, Cenâb-ı Hakk’ın rızâsına medâr olacak bir keyfiyette kullanamayıp âhiret saâdetine sermâye kılamamak; vaktin, dolayısıyla ömrün isrâfıdır.

5

MUHABBET VE SEVGİ İSRAFI
“el-Vedûd” ism-i şerîfiyle sevginin kaynağı olan Cenâb-ı Hakk’a ve bir îman göstergesi olarak sevmemiz emredilen Rasûlullah -sallâllâhu aleyhi ve sellem- Efendimiz’e tahsîs edilmesi gereken muhabbetin, gizli ve açık her fırsatta Allah ve Rasûlü’ne düşmanlıkta bulunan kimselere yönlendirilmesi; muhabbetin en fecî isrâfıdır. Nitekim Tebbet Sûresi de müstehakkına nefret gösterilmesinin bâriz bir misâlidir.

6

NEFESLERİN İSRAFI
Her biri paha biçilmez bir kıymeti hâiz olan nefesleri, Kur’ân-ı Kerîm tilâveti ve dâimî zikir ile ihyâ etmek gerekirken, “Onlar ki, boş ve yararsız şeylerden yüz çevirirler.” (el-Mü’minûn, 3) âyet-i kerîmesinin zıddına, insanın ebedî saâdetine yaramayacak boş hevesler uğruna tüketilmesi; nefeslerin isrâfıdır.

7

HAYRIN İSRAFI
Mahzun yürekleri, yorgun gönülleri, sıkıntıdan daralmış sîneleri ferahlatarak huzura kavuşturmanın yollarından olan zekât, sadaka ve infakları muhtaçlara verirken, enâniyet ve benliğe kapılıp başa kakmak sûretiyle onları minnet altında bırakmak; hayrın isrâfıdır. Nitekim âyet-i kerîmede şöyle buyrulur:

“Güzel bir söz ve bağışlama, peşinden ezâ gelen sadakadan daha hayırlıdır… Ey îmân edenler! Başa kakmak ve incitmek sûretiyle, yaptığınız hayırları boşa çıkarmayın…” (el-Bakara, 263-264)

8

SAMİMİYET VE İHLASIN İSRAFI
Rabbimiz’in bir hidâyet rehberi olarak Rasûl’ünün kalbine indirdiği, oradan da bütün insanlığa îlân edilen, Peygamber Efendimiz’in okumaya doyamadığı Kur’ân-ı Kerîm’i lâyıkı vechile okuyup anlama gayretine girmemek, emir ve nehiylerini dikkate almamak; o ilâhî feyiz menbaının isrâf edilmesidir.

Nitekim Cenâb-ı Hak, Kur’ân-ı Kerîm hususunda isrâfa düşenlerle, onun feyzinden güzelce istifâde edenleri şöyle beyan buyurmaktadır:
“Sonra Kitâb’ı, kullarımız arasından seçtiğimiz kimselere verdik. İnsanlardan kimi kendisine zulmeder, kimi ortadadır, kimi de Allâh’ın izniyle hayırlarda öne geçmek için yarışır. İşte büyük fazîlet budur.” (Fâtır, 32)

9

AKLIN İSRAFI

Sözleri ve prensipleri, hem kendi hayatında hem de kıyâmete kadar devam edecek olan ümmetinin hayatında fiilen yaşanan Peygamber Efendimiz’in nurlu izinde değil de, akılları vahiy terbiyesi görmemiş, ictimâî nizam ile ahlâk nâmına ortaya koydukları fikirler, çoğunlukla kütüphânelerin tozlu raflarındaki kitaplarda, sırf bir nazariye/teori olarak kalmış filozofların peşine takılıp boşuna yorulmak; aklın isrâfıdır.

10

LİSAN NİMETİNİN İSRAFI
Dargın gönülleri barıştırmak, din kardeşliğini kuvvetlendirmek, iyiliği tavsiye edip kötülükten sakındırmak, dâimâ hakkın ve hayrın müdâfii ve sözcüsü olmak yerine, boş ve lâubâli konuşmalar yapmak, gönüllere diken batırmak, en kötüsü de bâtılın, şerrin ve şeytanın avukatlığını yapmak; lisan nîmetinin isrâfıdır.

11

İBADETTE İSRAF
İmkân var iken namazı cemaatle kılmamak, onu mecbûriyet savarcasına huşûdan uzak bir şekilde îfâ etmek de, ibadet hayatına âit israflar cümlesindendir.

12

İNSAN İSRAFI
Bilmeliyiz ki; ömrü boş geçirmek, yeme-içme ve giyimde haddi aşmak, sıhhati lüzumsuz yerlerde zâyî etmek, tefekkürü rûhânî manzaralara değil de nefsânî vitrinlere yönlendirmek, faydasız ilimle meşgul olmak ve ilmi, nefsânî menfaatlere âlet etmek de birer israftır. Hele eğitimde, evlâtları sırf dünyevî istikbâl kaygılarıyla mânevî terbiyeden mahrum olarak yetiştirmek, israfların en büyüğü olan “insan isrâfı”dır. Zira bu, en büyük hakikate gâfil kalarak ebedî saâdeti isrâf etmektir.

13

RIZIK İSRAFI
Bir kimsenin tembellik yaparak rızkını kazanmayı ihmâl etmesi ve etrafına muhtaç hâle düşmesi de bir çeşit israftır. Zira hadîs-i şerîfte:
“Allah Teâlâ, kulunu helâl peşinde koşmaktan yorulmuş vaziyette görmeyi sever.” buyrulmuştur. (Süyûtî, el-Câmiu’s-Sağîr, I, 65)

14

İNFAK İSRAFI
Daha fazla ihtiyaç sahipleri varken, şahsî yakınlık duyduğumuz bir kimseye, ihtiyacından fazlasını vermek de israftır. Bu sebeple muhtaçların ihtiyaç derecelerine göre infakta öncelik sırasını belirlemek zarurîdir. Nitekim Mevlânâ Hazretleri bu hususta şöyle buyurur:

“Nice servet sahipleri vardır ki, onların lâyık olmayanlara vermemeleri, vermelerinden daha hayırlıdır. Bu yüzden, Allâh’ın verdiği malı, ancak Allâh’ın emrine göre harca! Yersiz infak, âsî bir kölenin, güyâ ihsanda bulunuyorum diye, pâdişâhın malını eşkıyâya dağıtmasına benzer.”

15

İsrafın zararları nelerdir?    

• İsraf etmek hem bireylerin hem de toplumların yoksullaşmasına neden olur. İsraf etmenin etkileri ilk önce aile içerisinde ortaya çıkar. Daha sonra toplum içerisine yayılır. Bu yoksulluğa dur demek için israf etmekten kaçınılmalıdır.

16

İsrafın zararları nelerdir? 

• Bir mal ya da para kişinin elinde olduğu zaman israf etmek tatlı gelir. Dünya zevkleri biranda gözlerinizin kararmasına neden olur ancak mevcut mal ya da para tamamen yok olduğunda tüm hayat şartları negatif anlamda etkilenmeye başlar. Bu da ciddi bir perişanlığın ortaya çıkmasına neden olur.

17

İsrafın zararları nelerdir? 

• İsraf aynı madde bağımlılığı gibi bir alışkanlıktır. Kişi israf ederken sahip olduğu imkanları kaybettiğinde bunun arzusunu yaşayarak yenide kaynak temin etmeye çalışır ve bu da onu kanunsuz işlere iter. Yasa dışı yollarla para ya da mal temin etmeye çalışır.

18

İsrafın zararları nelerdir? 

• İsraf eden kişiler bir süre sonra ellerindeki imkanları kaybettiklerinden dolayı çaresizliğe düşerler ve ister istemez çevresinde yer alan kişilere yük olmaya başlarlar. İnsan eti gerçekten de çok ağırdır. Ananız ya da babanız bile bir süre sonra sizi dışlamaya başlayacaktır.

19

İsrafın zararları nelerdir? 

• Günümüzde en büyük israf doğal kaynaklarda yapılmaktadır. Ülkenin sahip olduğu doğal kaynakların israf edilmesi bir sonra ülkesel olarak diğer ülkelere karşı muhtaç kalınmasına neden olur. Ülkesel olarak ayakta durulabilmesi için kesinlikle doğal kaynakların israf edilmesi engellenmelidir.

20

İsrafı engellemenin yolları

İsraf eden kişilere baktığımızda birçoğunun bilgisizlikten dolayı israf ettiğini görüyoruz. Dünya genelindeki bu büyük israfı ortadan kaldırmak için öncelikli olarak insanlar eğitilerek bilinçlendirilmelidir. Eğitim yoluyla bilinçlenen insanlar kesinlikle israf etmekten uzak durur.

 

21

  

İsrafı önlemek için insanlar kesinlikle İslam dinine sarılmalıdır

çünkü İslam dinine kalben bağlı olan kişiler kesinlikle israf

etmez.

22

KAYNAKLAR

https://www.takvim.com.tr/guncel/2020/04/22/israf-nedir-kac-cesit-israf-vardir-israf-nasil-onlenir-israf-ile-ilgili-ayet-ve-hadisler/4

https://www.diyanet.tv/ayet-ve-hadislerde-israf/video/ayet-ve-hadislerde-israf–1-2-3-4-5-6-7-8-9-10-11-12-13-14-15-16-17-18-19-20.bolum

https://www.google.com/search?q=israf%C4%B1n+zararlar%C4%B1+nelerdir+maddeler+halinde&source=lmns&bih=615&biw=1280&hl=tr&sa=X&ved=2ahUKEwi8v57YwY3wAhVQ0oUKHUQlAdgQ_AUoAHoECAEQAA

 

23
This free e-book was created with
Ourboox.com

Create your own amazing e-book!
It's simple and free.

Start now

Ad Remove Ads [X]
Skip to content