PLAN 2: İHTİYACI OLAN CANLILAR HİKAYELERİMİZ by Ayşegül İlikçi - Ourboox.com
This free e-book was created with
Ourboox.com

Create your own amazing e-book!
It's simple and free.

Start now

PLAN 2: İHTİYACI OLAN CANLILAR HİKAYELERİMİZ

  • Joined Oct 2018
  • Published Books 5

1.TAKIM: BİTKİLER

1.TEAM:PLANTS

 

Göreviniz: Bitkiler grubunda yardıma ihtiyacı olan canlılar ile ilgili bir hikaye yazmak. Takım içerisindeki arkadaşının başladığı hikayeyi devam ettirerek bir hikaye oluşturmaktır.

Your task: to write a story about living things in the group of plants that need help. To create a story by continuing the story that your friend in the team started.

 

 

Cerev ve Ata okula gitmek için yola çıkmışlardı. Okullarına yakın olan parkın yanına geldiklerinde gördüklerine inanamadılar.

O da ne! Parkın içindeki küçük gölette bulunan, en sevdikleri nilüfer çiçekleri solmaya başlamışlardı. Çünkü su çok kirlenmişti. Kurbağalar bile nefes alamıyorlardı. Bu duruma çok üzülen  Cerev ve Ata hemen parka doğru koşmuşlardı. Göleti temizlemek için de çevresinden yardım istemeye başlamışlardı.

Cerev ve Ata yardıma her kesin koşmasını sağladılar. Gölettenin suyu hemen deyişilmelidir. Kirli suyun temiz su ile evezlenmesi hem çiçeklerin yeniden canlanmasına , hem de kurbağaların yeniden yaşamını sağlamasına imkan yaradacaqdır. Her kes işe başladı.

Öncelikle park görevlisi Ziya amca, suyun içindeki pislikleri almak için uzun saplı, mavi renkte bir kepçe getirdi.

Göletteki atık şişeleri topladılar. Kurbağaları veterinere götürdüler. Sonra kendi imkanlarıyla devam edemeyeceklerini anlayınca belediye görevlilerinden yardım istediler.

Bu yardıma kayıtsız kalmayan görevliler hemen yardıma kostu. El birliğiyle göleti tertemiz yaptılar. Artık nilüfer çiçekleri eskisi gibi güzel açacak, kurbağalar ise neşe içinde oradan oraya zıplayacaklardı.

Çocuklar okula gelerek arkadaşlarina  olanları konuşdular ve karara geldiler ki bundan sonra her hafta gölete gidip orada temizlik işleri yapsinlar. Bu onlar için bir haftalık görev olsun.

Gruplar oluşturdular ve her hafta düzenli olarak sorumluluklarını yerini getirdiler.

 

 

YAZARLAR

Tülin T /Semra Yalmancı Yücel

Eylül Deren A / Nilüfer AKIN

Tunar Mustafayev / Naile Sadıqova

Ali T /Ayşegül İlikçi

BeraD/ Feray Debbağ

D.SENA K/DERYA DOĞRU

Xedice E./ Samira İsmayilova

Ahmet A Aylin Canpolat

 

Forum linkimiz: https://twinspace.etwinning.net/91256/forum/100570/thread/1198316

2

2. TAKIM: FİZİKSEL ENGELLİLER

2.TEAM: PHYSICAL HANDICAPPED

 

Göreviniz: Fiziksel engelliler grubunda yardıma ihtiyacı olan canlılar ile ilgili bir hikaye yazmak. Takım içerisindeki arkadaşının başladığı hikayeyi devam ettirerek bir hikaye oluşturmaktır.

Your task: to write a story about living things in the group of physical handicapped that need help. To create a story by continuing the story that your friend in the team started.

 

 

Fiziksel engelli olan Yağmur o gün camdan bakıyordu.

Yürüme engelli olduğu için arkadaşları gibi koşup oynayamıyordu. Kendisini arkadaşlarıyla birlikte oynarken hayal ediyordu.O hayallerinde hep kendisini koşarken görürdü.Hep çocuklardan birinin arkasınca koşub onu yakalardı.Hep uğur kazanardı hayallerinde.Hayalleri bitince hep kendini camın karşısında, tekerlekli sandalyade görünce kahr olurdu.Mahallede oynayan çocuklar çok mutlu görünüyordular.Yağmur hep bir gün onunda o çocuklar gibi mutlu olacağı günü bekliyordu.

Güneşli bir öğleden sonra mahalledeki çocuklar istop oynamak için toplanmışlardı. Seslerini duyan Yağmur tekerlekli sandalyesini pencereye doğru yavaşça sürdü. Çocuklar bir isim söyleyerek topu havaya doğru atıyor, neşeyle kaçışıyorlardı. Yağmur gözleri hüzünlü bir şekilde onları izliyordu. Havaya doğru atılan top birden Yağmur’un penceresine çarptı.

Sokaktaki çocuklar, camdan onları izleyen Yağmur’u fark ettiler.

Bizimle oynamak ister misin? diye sordular. Yağmur çok şaşırır.

 

 

YAZARLAR

Betül G /Semra YALMANCI YÜCEL

Nursima Ö / Nilüfer AKIN

İbrahim Eliyev / Naile Sadıqova

Leyla Şirinova / Naile Sadıqova

Rana D /Ayşegül İlikçi

DefneT/ Feray Debbağ

Zümra Albayrak/Hatice Nihal Besli

 

 

Forum linkimiz: https://twinspace.etwinning.net/91256/forum/100570/thread/1198322

3

3. TAKIM: SÜREKLİ HASTALIĞI OLANLAR

3. TEAM: CONTINUOUS DISEASES

 

Göreviniz: Sürekli hastalığı olanlar grubunda yardıma ihtiyacı olan canlılar ile ilgili bir hikaye yazmak. Takım içerisindeki arkadaşının başladığı hikayeyi devam ettirerek bir hikaye oluşturmaktır.

Your task: to write a story about living creatures in need of help in the group of people with continuous illness. To create a story by continuing the story that your friend in the team started.

 

Mehmet, sekiz yaşındaydı. Sürekli hasta olduğu için neredeyse bütün hayatı hastanede geçmişti. Hastanede herkes onu tanır ve çok severdi.

Mehmet uyuyordu ve uyandığında odasında gördükleri onu çok şaşırtmıştı.

Hastane odasının her yeri süslenmişti ve odanın her köşesinde hediye paketleri vardı. Bir anda rüyada olduğunu zannetti. Etrafına iyice bakındı.

Kimse yokdu amma oda çok güzel süslenmişdi. “Acaba neden böyle süslenmeler?” deye  Mehmet düşünmeye başladı.

Mehmet o gün doğum günü olduğunu hatırladı.

Arkadaşlarının ve ailesinin kendisine sürpriz  hazırladıklarını düşündü. Çok mutlu oldu.

Birden kapı açıldı ve odaya palyaço, tüm sevdikleri ve kocaman bir doğum günü pastası girdi. Mehmet çok mutlu oldu.

Her şey çok güzel düşünülmüştü. Mehmet o gün çok eğlendi. Bütün sevdikleri yanındaydı. Doktoru ona hastaneden çıkabileceğini söyledi. Artık hastanede uzun süre kalmayacaktı. Bundan sonra hastalığıyla nasıl yaşayıp, hayatına  nasıl devam edeceğini biliyordu. Doktorunun tavsiyelerini dinleyip, ilaçlarını zamanında içecekti. Ona bu günü hazırlayan herkese teşekkür etti. Sürekli hastalığı olan tüm canlılara yardım edeceğine kendine söz verdi.

 

 

 

YAZARLAR

Ecrin Nisa A/ Nesrin Özbaba Uluğ

Furkan S /Semra YALMANCI YÜCEL

Ege D / Nilüfer AKIN

Esma Sadıqzade / Naile Sadıqova

DidarG/ Feray Debbağ

Abdurrahman Aydıner/Hatice Nihal Besli

Elif K Aylin Canpolat

 

 

Forum linkimiz: https://twinspace.etwinning.net/91256/forum/100570/thread/1198335

4

4. TAKIM: ZİHİNSEL ENGELLİLER

4.TEAM: MENTALLY HANDICAPPED

 

Göreviniz: Zihinsel engelliler grubunda yardıma ihtiyacı olan canlılar ile ilgili bir hikaye yazmak. Takım içerisindeki arkadaşının başladığı hikayeyi devam ettirerek bir hikaye oluşturmaktır.

Your task: to write a story about the creatures in need of help in the mentally retarded group. To create a story by continuing the story that your friend in the team started.

 

 

Can isminde zihinsel engelli bir çocuk vardı. Can kendisi gibi olan çocukların olduğu bir sınıfta okuyordu.

Arkadaşlarını çok seviyordu. Bir gün merdivenlerden inerken ayağı kaydı.

Tam düşmek üzereyken Can’ın arkasından gelen sınıf arkadaşı Canı tuttu. Can arkadaşının kendisini kurtardığı için çok sevindi ve ona teşekkür etti

Ders zili çalınca Can ve arkadaşı el ele tutuşup derse girdirdiler. Can yardımsever arkadaşları olduğu için çok mutluydu.

Öğretmenleri derse geldiğinde Can ve arkadaşını birbirlerine mutlulukla bakarken gördü.

Öğretmen ne olduğunu   sordu.

Bir arkadaşım olduğu için çok mutluyum. Çunki bana her zaman destek olan  ve yardım eden biri var yanımda. Ona güvenebilirim, diye söyledi.

 

 

 

 

 

 

 

YAZARLAR

Burak Ayaz K/ Nesrin Özbaba Uluğ

Berra Y /Semra YALMANCI YÜCEL

AYŞEGÜL Ş/DERYA DOĞRU

Nisan N / Nilüfer AKIN

EgemenB/ Feray Debbağ

Selim Mert/Hatice Nihal Besli

Ferid M./ Samira İsmayilova

Selim Mert Yıldız

 

Forum linkimiz: https://twinspace.etwinning.net/91256/forum/100570/thread/1198316

5

5. TAKIM: YAŞLILAR

5. TEAM: ELDERLY

 

Göreviniz: Yaşlılar grubunda yardıma ihtiyacı olan canlılar ile ilgili bir hikâye yazmak. Takım içerisindeki arkadaşının başladığı hikâyeyi devam ettirerek bir hikâye oluşturmaktır.

Your task is to write a story about living things that need help in the seniors group. To create a story by continuing the story that your friend in the team started.

 

Mehmet eve doğru giderken elinde poşetlerle nefes nefese kalan yaşlı bir teyze gördü.

Yaşlı teyzenin elindeki poşetleri çok ağır ve büyük gözüküyordu. Üstelik hava da yağmurluydu. Yaşlı teyze yağmurdan korunmak için etrafına bakınıyordu. O esnada yanından çok hızlı bir araba geçti.

Arabanın sıçratdığı çamur yaşlı teyzenin üst-başını kirletdi. Yaşlı teyze şaşırmış bir halde poşetleri yere burakıb üzerini temizlemeye başladı.Morali çok bozuldu. Mahmut bu menzereyi görünce hemen yaşlı teyzeye doğru yüyürdü.

Mehmet yaşlı teyzeye doğru yaklaştı. Cebinden çıkardığı mendille teyzenin üstünü temizlemesine yardım etti.

Sonra da yaşlı teyzenin elindeki poşetleri alarak onunla evine doğru yürümeye başladı.

Eve  gelince yaşlı kadın evin kilidini açtı. Mehmet’e teşekkür etti.

Mehmat  yaşlı kadından daha ne ehtiyacı olduğunu sordu. Her zaman yardım ede bileceyini soyledi.

Yaşlı kadın çok sevindi.

Yaşlı teyzenin gözlerinden yaşlar akıyordu. Mehmet neden ağlıyorsunuz diye sordu. Yaşlı teyze evladım senin gibi yardım edenleri  bulmak çok zor dedi. Yaşlı teyzeye yardım  ettiği için Mehmet de çok mutlu olmuştu. İhtiyacı olan birine yardım etmenin insanları mutlu edeceğini öğrendi.

 

 

 

YAZARLAR

Berat M /Semra YALMANCI YÜCEL

Elif Su S / Nilüfer AKIN

Meryem Hüseynova/ Naile Sadıqova

Asaf1 /Ayşegül İlikçi

ArasD/ Feray Debbağ

Öykü Bade/ Selim Çetinkaya/Hatice Nihal Besli

Melek A./ Samira İsmayilova

Selim Çetinkaya

 

Forum linkimiz: https://twinspace.etwinning.net/91256/forum/100570/thread/1198339

6

5. TAKIM: YAŞLILAR

5. TEAM: ELDERLY

 

Göreviniz: Yaşlılar grubunda yardıma ihtiyacı olan canlılar ile ilgili bir hikâye yazmak. Takım içerisindeki arkadaşının başladığı hikâyeyi devam ettirerek bir hikâye oluşturmaktır.

Your task is to write a story about living things that need help in the seniors group. To create a story by continuing the story that your friend in the team started.

 

Mehmet eve doğru giderken elinde poşetlerle nefes nefese kalan yaşlı bir teyze gördü.

Yaşlı teyzenin elindeki poşetleri çok ağır ve büyük gözüküyordu. Üstelik hava da yağmurluydu. Yaşlı teyze yağmurdan korunmak için etrafına bakınıyordu. O esnada yanından çok hızlı bir araba geçti.

Arabanın sıçratdığı çamur yaşlı teyzenin üst-başını kirletdi. Yaşlı teyze şaşırmış bir halde poşetleri yere burakıb üzerini temizlemeye başladı.Morali çok bozuldu. Mahmut bu menzereyi görünce hemen yaşlı teyzeye doğru yüyürdü.

Mehmet yaşlı teyzeye doğru yaklaştı. Cebinden çıkardığı mendille teyzenin üstünü temizlemesine yardım etti.

Sonra da yaşlı teyzenin elindeki poşetleri alarak onunla evine doğru yürümeye başladı.

Eve  gelince yaşlı kadın evin kilidini açtı. Mehmet’e teşekkür etti.

Mehmat  yaşlı kadından daha ne ehtiyacı olduğunu sordu. Her zaman yardım ede bileceyini soyledi.

Yaşlı kadın çok sevindi.

Yaşlı teyzenin gözlerinden yaşlar akıyordu. Mehmet neden ağlıyorsunuz diye sordu. Yaşlı teyze evladım senin gibi yardım edenleri  bulmak çok zor dedi. Yaşlı teyzeye yardım  ettiği için Mehmet de çok mutlu olmuştu. İhtiyacı olan birine yardım etmenin insanları mutlu edeceğini öğrendi.

 

 

 

YAZARLAR

Berat M /Semra YALMANCI YÜCEL

Elif Su S / Nilüfer AKIN

Meryem Hüseynova/ Naile Sadıqova

Asaf1 /Ayşegül İlikçi

ArasD/ Feray Debbağ

Öykü Bade/ Selim Çetinkaya/Hatice Nihal Besli

Melek A./ Samira İsmayilova

Selim Çetinkaya

 

Forum linkimiz: https://twinspace.etwinning.net/91256/forum/100570/thread/1198339

7

6.TAKIM: HAYVANLAR

6. TEAM: ANIMALS

 

Göreviniz: Hayvanlar grubunda yardıma ihtiyacı olan canlılar ile ilgili bir hikaye yazmak. Takım içerisindeki arkadaşının başladığı hikayeyi devam ettirerek bir hikaye oluşturmaktır.

Your task is to write a story about the creatures that need help in the animals group. To create a story by continuing the story that your friend in the team started.

 

 

Ponçik ve Minnoş hayvan barınağında yaşayan iki köpekti. Barınaktan kaçmaya karar verdiler. Görevli oradan uzaklaştığında hemen harekete geçtiler.

Hızlıca kaçıp ondan kurtulmayı başardılar. Uzun zamandır ilk defa mavi gökyüzünü görmüşlerdi. Neşeli neşeli yürürken Minnoş birden bir çukura düştü.

Ponçik ise çok korktu. Minnoş’u çukurdan kurtarmanın yollarını düşünmeye başladı. Bu arada barınaktan kaçmanın iyi bir fikir olmadığını ikisi de  anladı.

Çünki çok küçükdüler. Kendi ayaklarında durmayi başaran zaman ayrılmalı idiler. Minnoş çukurda Ponçik yukarıda bir-birlerine bakıb ağlamaya başladılar. “Arkadaşına nasıl yardım edecekdi? Onu çukurdan nasıl çıkaracaqdı? Ponçik düşünüyordu. Çevresindede kimse yokdu. Havada kararmağa başlıyordu.

Oradan geçmekte olan Kemal küçük köpeklerin ağlar seste havlamalarını duydu. Hemen yanlarına doğru koştu.

Arkasından gelen babasına seslendi. “Baba çukurda yavru bir köpek var. Onu kurtaralım.” dedi.

Kemal ile babası birlikte Minnoş’u çukurdan çıkardılar. Ponçik, arkadaşı çukurdan kurtulduğu için çok mutlu oldu.

Kemal iki köpeği de çok sevmişti. Babasına “Bu iki köpeği sahiplenelim mi?” diye sordu. Babası kabul etti ve hep beraber eve gittiler. Ertesi gün babasıyla birlikte çok güzel kulübe yaptılar. Kulübenin üzerine rengarenk boyalarla “Mutlu Hayvanlar Kulübü ” yazdılar. Ponçik ve Minnoş yeni yuvalarında artık  çok mutluydular.

 

 

 

YAZARLAR

İrem T /Semra Yalmancı Yücel

Bade B / Nilüfer AKIN

AZRA K/DERYA DOĞRU

Esna Hüseynzade/ Naile Sadıqova

Emir T /Ayşegül İlikçi

TuğraU / Feray Debbağ

Yusuf Y Aylin Canpolat

 

Forum linkimiz:   https://twinspace.etwinning.net/91256/forum/100570/thread/1198341

8

7. TAKIM: İŞİTME ENGELLİLER

7. TEAM: HEARING IMPAIRED

 

Göreviniz: İşitme engelliler grubunda yardıma ihtiyacı olan canlılar ile ilgili bir hikaye yazmak. Takım içerisindeki arkadaşının başladığı hikayeyi devam ettirerek bir hikaye oluşturmaktır.

Your task is to write a story about living things that need help in the hearing impaired group. To create a story by continuing the story that your friend in the team started.

 

Elif yedi yaşındaydı. Herkes kadar iyi duyamıyordu. Kendisi gibi işitme engelli çocukların gittiği bir okula gidiyordu.

Derdini işaret diliyle anlatıyordu. Bir gün sınıfa işaret dili bilmeyen bir çocuk geldi.   Elif  arkadaşlarıyla işaret dili ile konuşurken onun bir kenarda  oturduğunu  gördü. “Buna bir çözüm bulmam gerekiyor” dedi.

“Şu çocuğa nasıl yardım ede bilirim? Nasıl onun da bizimle derdini anlatmasını sağlaya bilirim?” düşünerek çözüm bulmaya başladı. Birden aklına çok iyi bir fikir geldi.

Onunla resim çizerek anlaşabileceklerini düşünmüştü. Durumu arkadaşlarına anlattı. Arkadaşları Elif’ in fikrini çok beğendiler. Hep birlikte bir resim yapmaya başladılar.

Sinifa yeni gelen cocuk çok mutlu idi. Çünki artık o da her şeyi anlıyor ve arkadaşları ile kendince konuşa biliyordu.

İnsanların hayatını kolaylaştırmak çok güzel bir davranıştı. Elif, yeni arkadaşına iyilik yapmış olmanın mutluluğunu yaşıyordu.

Elif sayesinde diğer çocuklar da yeni çocuk ile anlaşabiliyordu. Elif çok mutluydu. Yeni gelen çocuk da yeni sınıfında, yeni arkadaşlarıyla çok mutluydu.

 

 

 

 

 

 

 

 

YAZARLAR

Gülce Mim U/ Nesrin Özbaba Uluğ

Neşe B /Semra Yalmancı Yücel

Zeynep Bahar Ö / Nilüfer AKIN

Yusif Hüseynov / Naile Sadıqova

EcrinK/ Feray Debbağ

Ayşen Q./ Samira İsmayilova

E.AKIN A/DERYA DOĞRU

 

Forum linkimiz: https://twinspace.etwinning.net/91256/forum/100570/thread/1198343

9

8. TAKIM: GÖRME ENGELLİLER

8.TEAM: VISUAL DISABLED

 

Göreviniz: Görme engelliler grubunda yardıma ihtiyacı olan canlılar ile ilgili bir hikaye yazmak. Takım içerisindeki arkadaşının başladığı hikayeyi devam ettirerek bir hikaye oluşturmaktır.

Your task is to write a story about the creatures in need of help in the visually impaired group. To create a story by continuing the story that your friend in the team started.

 

Hasan görme engelli kuzenine hediye almıştı. Hediyeyi görünce kuzeninin nasıl tepki vereceğini çok merak ediyordu.

Kuzeninin hediyeyi göremeyeceğini bir an için unutmuştu. Böyle düşündüğü için çok utandı. Kuzenine baston almıştı.

Hasan kuzeninin nasıl tepki vereceyini bekliyordu. Kuzeni bastona eli ile dokundu ve çok sevindi. Yüzünde bir sevinc göründü. Hasana teref çevrildi.

O Hasana üzündeki gülüşü ile sanki bir teşekkür etdi:

– Bu hediyyen çok hoşuma gitti.Teşekkür ederim.Baston benim işimi kolaylaşdırır.

Hasan çok sevindi. Amma hemde üzülmüşdü. O kuzenine daha güzel hediyye ala bilirdi.

Keşke görme  engelliler  için olan  bastondan alsaydım, diye düşündü. O normal ve yaşlıların kullandığı bastondan almıştı…

Bastonu nereden alacağını bilmiyordu. Araştırmaya karar verdi.

Hasan araşdırmada yardım için abisinden yardım istedi. Abisi bir internet sitesinde arama yapmakda ona yardım etdi.

 

 

 

 

 

 

 

 

YAZARLAR

Mustafa Y /Semra YALMANCI YÜCEL

M.EREN E/DERYA DOĞRU

Zehra Eyvazlı / Naile Sadıqova

Helime Xalıqzade / Naile Sadıqova

Beyza K / Nilüfer AKIN

Mahir D /Ayşegül İlikçi

Mirzexan C./ Samira İsmayilova

 

Forum linkimiz: hhttps://twinspace.etwinning.net/91256/forum/100570/thread/1198345

10

9.TAKIM: MADDİ YETERSİZLİĞİ OLANLAR

9.TEAM: MATERIAL INSUFFICIENCY

 

Göreviniz: Maddi yetersizliği olanlar grubunda yardıma ihtiyacı olan canlılar ile ilgili bir hikaye yazmak. Takım içerisindeki arkadaşının başladığı hikayeyi devam ettirerek bir hikaye oluşturmaktır.

Your task: to write a story about living things in need of help in the group of people with financial disabilities. To create a story by continuing the story that your friend in the team started.

 

Ayşe ve ailesi İzmir’de yaşıyorlardı. Üç kardeştiler. Ayşe en büyükleriydi. Babaları çalışıyordu ama çok az paraları vardı.

Ayşe derslerinde çok başarılıydı. Tek hayali bilgisayarı ve evlerinde internetin olmasıydı. Böylece araştırmalarını daha rahat yapabilecekti.

Ama bilgisayar alamadılar. Ayşe annesine bilgisayar ve internetimiz olsaydı araştırmalarımı daha rahat yapabileceğini söyledi ve annesi ona alacağına söz verdi.

Ama Ayşe o kadar sabırsızmış ki annesine her gün verdiği sözü hatırlatıyormuş.

Paraları ancak temel ihtiyaçlarına yetiyordu. Ayşe’nin bu isteğini her fırsatta söylemesi ailesini üzüyordu. Bunu duyan akrabaları Ayşe’ye bir sürpriz yapmaya karar verdiler.

Onlar  Bilgisayarı alıb kırmızı bir kutuya koydular ve evin bahçesine yerleşdirdiler. Ayşe okuldan dönduyunde bahçede kutunu gördü. Annesinden ne olduğunu sordu. Annesi kutuya bakmasını soyledi. Ayşe kutunu açdı ve mutlulukdan “Olley!”  söyledi.

Ayşe çok mutlu oldu. Bahçe kapısından içeri  giren tüm akrabalarını görünce anlamıştı. Akrabaları çok istediği hayalini gerçekleştirmişti.

 

 

 

 

 

 

YAZARLAR

Zeynep G/ Nesrin Özbaba Uluğ

Ahmet Toprak A /Semra YALMANCI YÜCEL

Ecrin D / Nilüfer AKIN

Ş. SENA Y/DERYA DOĞRU

Alper /Ayşegül İlikçi

Müjgan Ə./ Samira İsmayilova

Zehra S Aylin Canpolat

 

Forum linkimiz: https://twinspace.etwinning.net/91256/forum/100570/thread/1198351

11

10.TAKIM: KONUŞMA ENGELLİLER

10.TEAM: SPEAKED PEOPLE

 

Göreviniz: Konuşma engelliler grubunda yardıma ihtiyacı olan canlılar ile ilgili bir hikaye yazmak. Takım içerisindeki arkadaşının başladığı hikayeyi devam ettirerek bir hikaye oluşturmaktır.

Your task is to write a story about living things that need help in the speech impaired group. To create a story by continuing the story that your friend in the team started.

 

Ece, sekiz yaşındaydı. Ama yaşıtları gibi konuşamıyordu. Çevresindekilerle el işaretleriyle, işaret dili ile anlaşıyordu.

İşaret dili bilmeyen arkadaşlarıyla oynayamıyordu. O yüzden okulda canı çok sıkılıyordu. Öğretmeni Zeynep Hanım’ın aklına bir fikir geldi.

Zeynep Hanım bir dersini konuşma engelliyi olan çocuklara ait etmek istedi. Bu dersde ona en çok Ece yardım ede bilirdi. O Eceye kendi hastalığı ile ilgili bir teqdimat hazırlamayı tapşırdı. ” Görevini evde hazırlamak daha güzel olurdu” deye Ece mutluca düşünmeye başladı.

O çocuklara işaret işaret dilini öyredecekdi. Bir kaç sözleri öyretmen ile birlikde Ece öyrencilere işaret dilinde sunacaqdı. Ece bu görevden çok mutlu oldu. Heyecanla evde ödevini hazırlamaya başladı. En çok sevdiyi kelimeleri çocuklara işaret dilinde anlatacaqdı. Görevine başladı.

Ertesi gün Ece çok heyecanlı bir şekilde okula geldi. Arkadaşları işaret dilini öğrenecekleri dersin gelmesini sabırsızlıkla bekliyorlardı. Ece ilk olarak arkadaşlarına sevgi kelimesinin hareketini öğretti.

Daha sonra da “Benimle oynar mısın?” kelimesini öğretti.

Ece arkadaşlarına her gün yeni kelimeler öğretiyordu. Artık bütün arkadaşlarıyla oyunlar oynayabiliyordu. Bir gün sınıfa okul müdürü Ahmet Bey geldi.

Ahmet Bey sınıftaki durum karşında çok mutlu oldu. Ece ve arkadaşlarını tebrik etti. Bu durumun bütün okula örnek olması gerektiğini düşünüyordu. Bunun için bir şeyler yapması gerekiyordu.

Okulu bilinçlendirmek istiyordu. Bunun için afişler hazırladılar. Okula astılar. İlçe Milli Eğitim Müdürü Salih Bey yapılan bu çalışmaya teşekkür edip, diğer okullarda da başlatılmasına karar verdi.

Ece sayesinde artık ilçedeki diğer okullarda da öğrenciler işaret dili öğrenmeye başlamıştı.

 

 

 

YAZARLAR

Ecrin A/ Nesrin Özbaba Uluğ

İsmail Bora B / Nilüfer AKIN

Ağalar Xelilzade / Naile Sadıqova

Murad Nuriyev / Naile Sadıqova

Derin S /Ayşegül İlikçi

MerveÇ/ Feray Debbağ

D.SENA K/DERYA DOĞRU

 

Forum linkimiz: https://twinspace.etwinning.net/91256/forum/100570/thread/1198353

12
This free e-book was created with
Ourboox.com

Create your own amazing e-book!
It's simple and free.

Start now

Ad Remove Ads [X]
Skip to content