Eğitim nb

by iklim resfebe

This free e-book was created with
Ourboox.com

Create your own amazing e-book!
It's simple and free.

Start now

Eğitim nb

  • Joined Feb 2022
  • Published Books 11

Eğitim Nedir ?

Eğitim, gerek kavramsal gerek pratik açıdan ele alınabilecek en geniş kavramlardan biridir. Eğitimin mahiyetinden ötürü insanlık tarihi boyunca eğitimin ne olduğuna ilişkin birçok tanım ortaya konulmuş, tartışmalar yapılmış hatta filozoflar bile bu konuda hararetli tartışmalara girmiştir. Tarih boyunca eğitimin ne olduğu ve ne olmadığına yönelik tartışma ve kaydedilen ilerlemenin sonucunda eğitim nedir kısaca tanımlanmıştır. Standart olarak kabul edilen eğitimin tanımı; bireylerin davranışlarında kendi özgür iradeleri vasıtasıyla bilinçli ve istekli olarak değişiklik süreci olarak ele alınmaktadır. Eğitim nedir sorusu temelde kişinin eğitime yönelik bilinçli ve istekli olması, bir konu veya amaca göre bilişsel ya da fiziksel kalıcı değişimlere adapte olup bunları uygulaması olarak düşünülebilmektedir. Eğitimin kişilerin isteğine, istek sonucu davranış değişikliği meydana getirmesine bunların da bir süreç içerisinde gerçekleşmesi eğitimin kalıcı değişimleri ortaya çıkaracağını belirtmektedir.

kaynak:https://www.nedir-bu.com/egitim-nedir-egitim-turleri-ve-ozellikleri-nelerdir/

2

Yaygın Eğitim Nedir ?

Bu eğitim sistemi örgün eğitim sistemine katılamayan ya da herhangi bir nedenle örgünde ki eğitimlerini yarıda bırakan kişilerin yararlandığı bir eğitim sistemidir. Yaygın eğitim nedir sorusu günümüzde eğitim hayatı ile yakından ilgilenen birçok kişi tarafından sorulmaktadır. Bu eğitim sisteminde kişilerin örgün eğitim alıp almamış olmaları önemli değildir.

Hemen her yaş grubundan kişi yaygın eğitime katılarak farklı alanlarda kendilerine meslek edinme şansı elde edebilirler. Birçok farklı alan bulunan bu eğitim sisteminde kişilerin yaşı, eğitim durumları ve becerilerine bakılmaksızın istedikleri alanlarda eğitim almaları sağlanır.

kaynak:https://www.nedir-bu.com/yaygin-egitim-nedir-kurumlari-ve-ozellikleri-nelerdir/

3

Sargın Eğitim Nedir ?

Okul ile diğer kurumlarda verilen eğitimin dışında kalan, kişilerin günlük yaşam içerisinde kendilerini geliştirerek gerçekleştirdiği eğitim, sargın eğitim nedir sorusunun tanımı olarak ifade edilmektedir. Sargın eğitimde kişi, öğrenmeyi kendi kendine sağlamaktadır.

Öğrenim, herhangi bir zaman ve mekan ile sınırlı olmamaktadır. Kişi her alan ve zaman diliminde plansız bir şekilde öğrenmeyi gerçekleştirebilmektedir. En genel anlamıyla sargın eğitim, ömür boyu süren yetkinlik, bilgi ve beceri kazanımları olarak tanımlanabilmektedir.

kaynak: https://www.nedir-bu.com/sargin-egitim-nedir-orgun-yaygin-ve-sargin-egitim-farklari/

4

Eğitim öğretim arasındaki farklar

Bu yazımızda sizlere eğitim ve öğretim arasındaki farklar nelerdir konusunu ayrıntılı bir şekilde anlatmak istiyorum. Hazırsanız başlayalım.

Türkiye’de günlük hayat içerisinde beraber kullanılan bazı kelimeler vardır. Bunlardan bir tanesi de eğitim ve öğretim kelimeleridir.

Basit olarak bakıldığında bu iki kelime ile aynı şeyin anlatılmak istenildiği düşünülebilir. Hatta okullarda eğitim ve öğretim yılı gibi ifadelere de rastlanılabilir. Bu kelimelerin manalarının bilinmesi ve arasındaki farkların bilincinde olunması oldukça faydalı olacaktır. Çünkü her iki tanımında aslında anlamları farklıdır. Öncelikle bu iki kavramı açıklayacak olursak;

kaynak: https://www.nedir-bu.com/egitim-ve-ogretim-arasindaki-farklar/

5

Bloom Tam Öğrenme Modeli Nedir ?

Eğitim ve öğretim insanlık tarihinde bireyleri toplumda bambaşka statülere taşıyan bir araç olmuştur. İnsan zihninin öğrenme ve çalışma prensipleri Benjamin Bloom ‘un ilgi alanlarından biri olmuştur. Bloom ‘ un tam öğrenme modelinde öğrenci bilişsel ve duyuşsal(duygusal) olarak öğrenmeye ne kadar hazırlıklı ise öğrenme çıktıları o kadar olumlu olacaktır görüşünü savunmaktadır.

Bilişsel giriş davranışları; öğrencinin sahip olduğu ön bilgiler olarak nitelendirilirken, duyuşsal giriş davranışları öğrencinin öğrenmeye yönelik inancı olarak karşımıza çıkmaktadır. Daha somut örnekler üzerinden gitmek gerekirse matematik dersi kapsamında tam sayıları öğretmek isteyen bir matematik öğretmeni öğrencilerin ön bilgilerini test etmelidir. Burada dört işlem, pozitiflik negatiflik gibi konularda öğrenme eksiklikleri yoksa öğrenciler yeni konuya hazır demektir. Çünkü tam öğrenme aslında sistemli ve birikimli olarak ilerleyen bir süreci ifade etmektedir. Duyuşsal giriş davranışları ele alındığında ise öğrencinin derse yönelik tutumu, öğrenmelerindeki eski deneyimleri belirleyici olmaktadır.

kaynak: https://www.nedir-bu.com/bloom-tam-ogrenme-modeli-nedir/

6

Kohlberg’in Ahlaki Gelişim Kuramı

Kohlberg’in ahlaki gelişim kuramı önce 3 döneme sonra her dönemde 2 eğilim olmak üzere 6 eğilime ayrılır. Kohlberg kuramını geliştirirken Piaget’in ahlaki gelişim kuramının yeniden incelenmiş ve yapılandırmıştır. Kohlberg farklı yaş grupları ve farklı sosyoekonomik düzeye sahip bireyler ile çalışma yapmıştır. Bireylere farklı öyküler okuttuktan sonra öyküde anlatılan olay ile ilgili karar vermelerini ister. Cevaplarının doğruluğu ve yanlışlığı ile ilgilenmez. Bireylerin karar verirken kullandıkları yöntemler ve kararı dayandırdıkları gerekçeler ile ilgilenir.

Kohlberg, ahlaki gelişim kuramını 3 ana dönemde inceler. Bunlar: Gelenek öncesi, geleneksel ve gelenek sonrası dönemlerdir. Bu dönemleri de ikişer alt eğilimlere ayırmıştır:

kaynak: https://www.nedir-bu.com/kohlbergin-ahlaki-gelisim-kurami-nedir/

7
This free e-book was created with
Ourboox.com

Create your own amazing e-book!
It's simple and free.

Start now

Ad Remove Ads [X]
Skip to content