חשיבה יצירתית – עשרת הטיפים של מל by Mel Rosenberg - מל רוזנברג - Illustrated by עיצוב העטיפה: מיקי פלד - Ourboox.com
This free e-book was created with
Ourboox.com

Create your own amazing e-book!
It's simple and free.

Start now

חשיבה יצירתית – עשרת הטיפים של מל

by

Artwork: עיצוב העטיפה: מיקי פלד

After fruitful careers as a scientist and inventor I've gone back to what I love most - writing children's books Read More
  • Joined Oct 2013
  • Published Books 1550

1. מה מאפיין אנשים יצירתיים?

אנשים יצירתיים שמים לב לפרטים הקטנים, הם סקרנים ושואלים הרבה שאלות, הם בועטים במוסכמות ומציעים רעיונות הזויים (לכאורה). לא אכפת להם להשתטות, להיכשל ולקום ולנסות שוב.

למעשה מה שתיארתי כאן הוא התנהגות נורמלית לחלוטין של כמעט כל ילד או ילדה בגילאי 4-6. האם אני מנסה לומר שילדים הם טיפוסים יצירתיים ביותר? בוודאי. האם אני רומז על כך שיש לנו מה ללמוד מדרך ההסתכלות הנאיבית שלהם על היקום? כן. האם אני מציע להתחבר ל”ילד” או ל”ילדה” שנמצאים בתוכנו? אכן כן.

אז תנו לילד שבכם לצוץ מדי פעם. אנשים יצירתיים הם שטותניקים. היו גם אתם שטותניקים לפעמים. טיפ מספר אחד: עמדו מול הראי ועשו פרצופים מצחיקים. ותנבחו. כן, תנבחו! (אפשר גם בקבוצות).

2

3

2. מדוע חשיבה יצירתית היא חשיבה דו-שלבית?

רובנו עוסקים ביצירתיות של פתרון בעיות. ישנה בעיה מוגדרת שצריך לפתור ואנו מחפשים דרכים יצירתיות לפתור אותה. אך קיים שלב חשוב עוד יותר הקודם לבעיה והוא זיהוי הבעיה. או במלים אחרות: ההשערה שבאה לפני הניסוי, או החידה שבאה לפני הפתרון.

בתחומי ההנדסה והעיצוב קוראים לזה בריף (Brief), כשמזמין העבודה מסכם את הפרויקט ומחפש פתרונות. ברגע שהעלינו את ההשערה המעניינת, את השאלה החשובה או את החידה המדהימה – מרבית העבודה כבר מאחורינו. זאת הסיבה שבגללה השלב הראשון הוא ברוב המקרים החשוב ביותר, וגם הקשה ביותר.

4

3. מדוע חשיבה יצירתית היא חשיבה בין קופסאות?

נהוג לחשוב שחשיבה יצירתית היא חשיבה מחוץ לקופסא. אך איפה חושבים כשחושבים מחוץ לקופסא? היקום מקום גדול וכמעט כולו חלל ריק ובמידה ויש לנו בכל זאת חשיבה מחוץ לקופסא מה יצרנו? קופסא חדשה.

לכן עדיף לדבר על חשיבה בין הקופסאות. מה שממציאים עושים לרוב זה לקשור בין שני דברים או תחומים שונים, שלכאורה אין קשר ביניהם. או לקחת עצם, או למצוא שימוש למשהו קיים בתחום אחר. זוהי חשיבה בין הקופסאות.

5

4. חשיבה הפוכה וחשיבה רנדומלית:

קיימות שיטות מצוינות שגורמות לנו לשאול את עצמנו בכל שלב אם קיימת דרך נוספת להתבונן בסוגיה. אם למשל תהינו כיצד בן אדם מגיע לעבודה, אולי כדאי שנשאל את השאלה ההפוכה – מדוע בכלל הוא צריך להגיע לעבודה? לכל השערה קיימת השערה הפוכה.

בחשיבה רנדומלית אנו מחפשים מלים, ביטויים או תמונות שלכאורה אין להן קשר לסוגיה שבה אנו דנים. המטרה של חשיבה זו היא להוציא אותנו מהחשיבה הסטנדרטית. לדוגמא, אם אנחנו דנים בשאלה הקודמת ועולה לנו המילה הרנדומלית “כיסא”, אפשר שנשאל את עצמנו: “האם בן אדם יכול לעבוד באותו הכיסא גם בבית וגם בעבודה”.

6

5. O.C.D – OBSERVATION,

CURIOSITY, DOUBT

ידידי ד”ר אלון עמית טוען שהבסיס לחשיבה יצירתית הוא Observation, Curiosity, Doubt – או בקיצור – O.C.D.

Observation – התצפית. היכולת שלנו לשים לב לפרטים בחיי היומיום שלנו, כאילו זו הפעם הראשונה שאנו רואים את אותו העצם או אותה התופעה. אגב, ילדים עושים זאת כל הזמן. נסו זאת ותראו שלאדם מבוגר זה לא פשוט בכלל.

7

Curiosity – הסקרנות. האם זה מעורר בנו סקרנות. למה בנו את הגשר ככה? למה צבעו את החדר בצבע הזה? למה הדלת נפתחת מכיוון מסוים? גם כאן, ילדים בדרך כלל מתעלים עלינו בסקרנות שהם מגלים כלפי העולם. ושוב יש לנו מה ללמוד מהם.

Doubt – הספק. האם הדלת באמת נפתחת בצורה האופטימלית? האם באמת החדר צבוע בצבע המתאים ביותר? ילדים מפקפקים ללא הרף. כדאי לנו ללמוד מהם גם את זה.

8

6. ההזוי הוא הרצוי – לפתוח את המוח:

המצאות ורעיונות חדשים נתפסים פעמים רבות כהזויים. טבע האדם הוא להיצמד למוכר ולחשוש משינויים. על מנת לפתוח את המוח אנחנו צריכים ללמוד לחבק חשיבה אחרת, גם כשהיא אינה סטנדרטית. במיוחד אם אינה סטנדרטית.

9

7. לטפח את האינדיבידואל:

בסופו של דבר צץ במוחו של אדם כלשהו רעיון מסוים. אנו יכולים לסייע לו בדרכים רבות, להוות קבוצת דיון, לשאול ולתשאל, לתמוך, לשפר, לסגנן ולהוסיף. אבל בסופו של דבר כל המצאה חדשה או רעיון נולדים במוח אחד ספציפי.

אם נמשיך לטפח מסביבנו אנשים שבאים עם רעיונות מוזרים, סביר להניח שנקבל את תמיכתם כנביא בעצמנו רעיונות חדשים. כשהסביבה מאפשרת, גדלה היכולת של האינדיבידואל לפתח ולהמציא.

10

8. מה עושים אנשים יצירתיים כשהם טועים?

אנשים חכמים לומדים מטעויות. ממציאים ואנשים יצירתיים משתמשים בטעויות על מנת להמציא המצאות חדשות.

האם ידעתם שלפחות מחצית מהפיתוחים המוכרים לנו נולדו בטעות? ולמרות זאת, עדיין מגיע לממציאים הרבה קרדיט על שזיהו את הפוטנציאל של הטעות והשימוש בה, ולא עצרו עד שהפיתוח החדש הגיע לשוק.

11

9. מהי החשיבות של Fun and Games:

כשאנו באים לבקר בחברת הייטק אנחנו מתפלאים מחדרי המשחקים והמטבחים הצבעוניים, החברות יודעות שכאשר יש אווירה של כיף אז הביקורתיות יורדת והמוח נפתח לאפשרויות חדשות. ילדים עושים את זה כל הזמן. אם יוצרים תוך אווירה כיפית נטולת ביקורת אז התוצאות יותר מרחיקות לכת, ולעתים יותר נפלאות.

12

10. לצאת מכיוון, לצאת מפוקוס:

כולנו מכירים את הסיטואציה המביכה שבה אנחנו מנסים להיזכר במספר טלפון או בשם של אדם כלשהו, ולמרות שאנו מתרכזים ומנסים בכל הכוח להיזכר – זה לא עובד. מתי זה כן עובד? דווקא כשאנחנו חושבים על משהו אחר.

המוח שלנו פעיל כל הזמן. גם כשאנחנו ישנים, גם כשאנחנו עסוקים בנושא אחר. כדאי מדי פעם לתת למוח לצאת מפוקוס. הרבה פעמים שם נמצא את הפתרונות. גם שינה וחלומות הם חלק חשוב בתהליך היצירתי.

13

11. תפקידם של הדת וההרגל:

לכאורה, הדת וההרגל הם האויבים של היצירתיות. ולמרות זאת, במקרים מסוימים הם דווקא יכולים לעזור לנו לפרוץ את הדרך.

14

12. ללמוד מן הטבע:

במשך ארבעה מיליארד שנים הצליח הטבע להביא פתרונות כמעט לכל סוגיה ביקום. יש לנו הרבה מה ללמוד מיכולות הלימוד המדהימות של בעלי חיים וצמחים שונים.

ישנם גם מי שטוענים שהמצאות הן כמו אבולוציה. רעיון שונה ומשונה שמצליח הוא מעין מוטציה שפתאום מצליחה באוכלוסייה כלשהי.

15

13. ללכת לאיבוד ב-wikipedia:

16

14. לשחק 48CREATE

 

17

אהבתם את הספר?

בקטלוג הזה תוכלו למצוא עוד ספרים של מל רוזנברג בנושא יצירתיות:

Ourboox Creativity Catalogue

18
This free e-book was created with
Ourboox.com

Create your own amazing e-book!
It's simple and free.

Start now

Skip to content