TASARRUF 2021

by YUSUF KILIÇ

This free e-book was created with
Ourboox.com

Create your own amazing e-book!
It's simple and free.

Start now

TASARRUF 2021

  • Joined Sep 2020
  • Published Books 6

 

 

 

 

 

 

 

 

SADECE DEVLET OKULLARINDA A 4 KAĞIDI İSRAFI ÜZERİNE

2

Dünyada her yıl kâğıt üretiminde tüketilen orman alan büyüklüğü yaklaşık 45 milyon hektarı bulmaktadır. Bir ton kâğıt için 18 ağaç, 18 ağaç içinde 75 metrekare orman alanını çoraklaştırıyoruz demektir. Atmosfere verdiğimiz zararı belirtmemize bile gerek yok.

Bir ton kâğıt= 82 kilogram A4 Kâğıdı = Sadece bir büro elemanının çöpe attığı kâğıt miktarı

Bir ton kâğıt için:

2 bin 500 metreküp kabuğundan soyulmuş odun,

4 bin 200 kilovat elektrik enerjisi,

32 bin litre su,

780 litre yakıta ihtiyaç duyulmaktadır.

Sadece bir büro elemanının yılda ortalama 82 kilogram kâğıdı çöpe attığından yola çıkarsak, her gün tonlarca kâğıt israfının yapıldığını rahatlıkla söyleyebiliriz.

Bunun yanında atık kâğıtların geri döşümle kullanılmasıyla:

Yüzde 28 enerji tasarrufu

Yüzde 65 hava kirliliği,

Yüzde 45 su kirliliği,

Yüzde 65 su tasarrufu,

Yüzde 42 çöp hacminde azalma sağlanabilir.

Bir ton atık kâğıdı geri dönüşüme kazandırdığımız takdirde, yaklaşık 18 çam ağacının kesilmesini önleyebiliriz.

3

   Ormanlarımızın insanlığa sağladığı yararlardan bir kaçını sıralayalım.

 

Unutmayalım ki:

1 hektar alan içinde ki ağaçlar yılda ortalama 25 ton oksijen üretebilmektedir.

 

1 kayın ağacı yaklaşık bir günde 1000 kişinin çıkardığı karbondioksiti ve zararlı diğer zehirleri yok edebiliyor.

 

Hava kirliliğinin yaklaşık yüzde 50’si ormanlarımız sayesinde temizlenmiş olur.

 

 

4

Anlaşılması açısından basit bir hesaplama yapmak istiyorum.

Her okul ortalama ayda iki koli A 4 kâğıdı kullanmaktadır. İki koli A 4 kâğıdının fiyatı 200 TL.

12 ay x 200 TL = 2400 TL (ortalama bir okulun yıllık A4 kâğıt masrafı)

Yaz tatili ve yarıyıl tatili kâğıt tüketimi azaldığını göz önünde bulundurursak;

Bir kurumun yıllık A4 tüketimi ortalama 2 bin TL civarıdır.

Kendi ilçemiz İzmit özelinde sadece devlet okulu sayısı 160’dır.

160 x 2000 = 320 bin TL

SADECE İZMİT İLÇESİ DEVLET OKULLARI YILLIK A4 KÂĞIDI MASRAFI 320 BİN TL DİR.

İLİMİZ İÇİN BASİT BİR HESAP YAPARSAK: DEVLETE BAĞLI OKUL SAYISI 1360 X 2000 = 2.720.000 TL DİR.

5

Okullarımızda yapılan birkaç israf noktasına değinmek istiyorum. Elektronik ortamda rahatlıkla yapılabilecek, işlerin yürütülmesine engel teşkil etmeyecek çalışmalara açıklık getirmek istiyorum.

AŞAĞIDA VERİLEN ÖRNEKLER SADECE ORTA DÜZEYDE BİR OKUL İÇİNDİR.

SORUN:

1-Bir Okul için sadece maaş ve ek dersler için aylık olarak (ortalama okul personel sayısına göre değişebilir) 50 sayfa A 4 kâğıdı kullanılmaktadır.( 40 sayfa x 12 ay =480 sayfa).

Not: Mevcut kurumda ay içerisinde personel bilgilerinde hiçbir değişiklik olmasa dahi, boş olarak maaş değişiklik formu üç nüsha düzenlenmektedir. Bir nüsha okulda, iki nüsha ilçe milli eğitim müdürlüğüne gönderilmektedir.

 

ÇÖZÜM:

Zaten sisteme işlendikten sonra ilçe müdürlüğü tarafından görülüp onaylanmaktadır. Matbu olarak çıkarılıp ilçeye verilmesi israfa katkı sunmaktadır.

6

SORUN:

2-Zümre öğretmenler kurulu tutanağı her okul için ortalama senede üç kez 3 x 150 sayfa =450 sayfa A4 kâğıdı,(Bölge. İlçe ve il zümre toplantı tutanakları ve ekstra yazışmalar hariç).

ÇÖZÜM:

Elektronik ortamda gerçekleşen bu toplantılar, yine elektronik ortamda okul idaresine teslim edilebilir. Matbu olarak çıkarılması tamamen israfa hizmet etmektedir.

SORUN:

3-Bir okula ilçeden günlük öğretmenlere duyuru amaçlı gelen yazı ortalama 4,ekleri ile beraber 8 sayfadır. Bunu duyuru dosyası için okul idaresinin çıktı alması gerekmektedir. Bunun için ayda ortalama 200, yılda 1800 sayfa A-4 kâğıdı kullanılmaktadır.

ÇÖZÜM:

Bu duyurular öğretmenlere elektronik ortamda gönderilip duyurusu yapılabilir.

7

SORUN:

4-Veli toplantı tutanağı senede dört defa her öğretmen için 30 sayfa A4 kâğıdı,(30 x 40 öğretmenli bir okul için   = 1200 sayfa A4 kâğıdı).

ÇÖZÜM:

Bu toplantılar okullarda elektronik ortamda yapılmakta, fakat her nedense matbu çıkarılıp okul idaresine teslim edilmektedir. Toplantı ile ilgili her türlü belge elektronik ortamda okul idaresine teslim edilebilir.

SORUN:

5-Okullarda mesleki çalışma senede dört defa yapılmaktadır. Her mesleki çalışma matbusu ortalama 5 sayfa x 4 = 20 sayfa ( ortalama 40 öğretmenli bir okul için 40×20=800 sayfa).

ÇÖZÜM:

Bu çalışmalar elektronik ortamda yapılabilir. Ayrıca matbuya gerek kalmayabilir.

8

SORUN:

6-Her kurum yılsonu taşınır işlemleri için ortalama 200 sayfa, üç nüsha yapma zorunluluğu ile birlikte 3 x 200 =600 sayfa A4 kâğıdı kullanılmaktadır.

ÇÖZÜM:

Bu işlem elektronik ortamda yapılıp gönderilmesine, veri girişlerinin silsile yoluyla okul, ilçe ve mal müdürlüğünün anında görmesine rağmen, yine de matbuyla israfa devam ediyoruz.

 

SORUN:

7- Her ay evrakları getir götür işlerinde okul idarecilerinin zaman kaybetmesi de israf olarak değerlendirilebilir. Ayrıca okul idarecilerinin okuldan uzaklaşması okul hâkimiyetini sekteye uğratmaktadır. Git gel yakıt masrafı da azımsanmayacak tutarlardadır. Basit bir hesap yapalım;

160 idareci x Bir idarecinin ortalama yakıt masrafı 10 TL: 1.600 TL

1600 TL X 12 (YAZ TATİLİ DÂHİL ) : 19.200 TL yıllık yakıt masrafı(Sadece bir idarecinin ayda bir kez Milli Eğitime gittiğini kabul edersek)

ÇÖZÜM:

Her ay ilçe milli eğitim müdürlüğüne elden teslim edilen ek ders ve ekleri KBS sistemine zaten okullar tarafından işlenmekte ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından onaylanmaktadır. Bu işlemlerin tekrar çıktısının alınıp ilçeye götürülmesi zaman, yakıt ve kâğıt israfına hizmet etmektedir.

9

Bunun yanında;

Belirli gün ve haftalar,

Gezi gözlem planları,

Bep dosyaları,

Ders planları,

Değerler eğitimi gibi daha birçok alanda israf başlıklarını sıralayabiliriz.

10

A 4 Kâğıdı israfıyla birlikte;

*Yazıcı, fotokopi makinası ihtiyacı ve toner masrafı artmakta,

*Bu matbuların depolanması için yeni alan oluşturulması gerekmektedir.

AYRICA:

Islak imza gerektiren evraklar taranarak elektronik ortamda kâğıt israfına yol açmadan da gönderilebilir. (Örnek: Koruma altındaki öğrenciler hakkında rapor ve farklı konularda istatiksel bilgiler istenildiğinde, sistem üzerinden gönderilmesine karşın, yine de çıktı alınıp arşivlenmesi gerekiyor. Öğrenci başı bir sayfa.)Kurumlar arası paylaşılan belgeler basılı olarak değil elektronik ortamda da yapılabilir.

Yukarıda belirttiğimiz maddeler okullarımızda her yıl rutin olarak yapılan israf kalemlerinden birkaçıdır. Lakin hiçbir çözüm üretilmeyen, okullarımızı da gereksiz masrafa sokan bu sorun başlıkları basit dokunuşlarla ortadan kaldırılabilir ve ülke ekonomisine katkı sağlanabilir.

11

PEKİ, NELER YAPABİLİRİZ?

Bu israfları önlemek için elektronik yazışmalar tüm kurumlarda yaygınlaştırılabilir,

Elektronik yazışmaların elektronik ortamda depolanması(arşivlenmesi) gerekmektedir. Maalesef bizde elektronik arşivleme olmadığı için tekrardan çıktı alınmakta amaç gerçekleşmemiş olmaktadır. İsrafa devam edilmektedir.

Her ay kurumlar arası ödeme evrakları elektronik ortamda yapılıp, arşivlenebilir.

Buradaki temel sorun arşivleme tekniklerinin tam olarak gelişmemesi ve güven duyulmamasıdır. Bu noktadan hareketle ülkemize özgü arşivleme ve büyük data paylaşım/kullanımı konularında TÜBİTAK benzeri kurumlarımızın desteklenerek projeler yapılabilir, kullanıma alınabilir.

Kâğıt kullanımı zorunlu olan kurumlarda, kullanımın sınırlandırılması için personel bilinçlendirme faaliyetleri ve kamu spotları çalışması yapılabilir.

İşi biten kâğıtların arka yüzünün rutin işlerde kullanımı özendirilebilir.

Özellikle orman ve doğal kaynaklarımızın kaybını azaltmak için, tasarruf ve israf; dizi ve senaryolarda işlenebilir, görsel mesaj tokluğu yaratılabilir.

 

12
This free e-book was created with
Ourboox.com

Create your own amazing e-book!
It's simple and free.

Start now

Ad Remove Ads [X]
Skip to content